Mou-te i canviarem el món

Adhesió al manifest de ZEROPORT

3 Juny 2021

El dimarts 2 de uny, SETEM Catalunya s’ha adherit al manifest de ZEROPORT, en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat. 

El projecte, suposaria un augment de la quantitat de vols, passatgers, i tindria greus impactes socials i ambientals si es portés a terme.

En el context de crisi climàtica en el qual ens trobeu, és imprescindible aconseguir la neutralitat d’emissions tan aviat com sigui possible. 

Els països del Nord han d’assumir responsabilitats, ja que han estat els qui han contribuït més a aquesta crisi. Per contra, els països del Sud Global, són qui hi ha contribuït menys, però qui ja n’està pagant les conseqüències. 

Desertificació, pujada del nivell del mar, pèrdua de biodiversitat, augment de la freqüència de catàstrofes naturals, augment del risc d’aparició de noves malalties zoonòtiques: tots aquests esdeveniments es desencadenen a partir de l’escalfament global.

Moltes persones al Sud Global ja s’han vist desposseïdes dels seus mitjans de vida, i han hagut d’emigrar. Si no aturem l’escalfament global, la quantitat de refugiats i refugiades climàtiques no farà més que augmentar. 

En aquest sentit, l’aviació representa al voltant d’un 2% del total d’emissions globals. Evitar aquest mitjà de transport i apostar per alternatives de mobilitat més sostenibles, és clau de cara a aconseguir la neutralitat d’emissions. 

A més, tal com explica aquest informe, l’aviació i el turisme són un reflex de l’enorme desigualtat estructural a escala global i de la responsabilitat enfront del canvi climàtic.

S’estima que un 20% de la població mundial mai no ha trepitjat cap avió, i tan sols un 5-10% de la població viatja amb avió cada any. Tan sols 10 països representen al voltant del 60% del total de CO2 de l’aviació, i 30 països representen el 86%. Només 5 nacionalitats (per passaports) van representar el 33% de tots els passatgers el 2018.

Per als 26-UE, s’estima que abans de la Covid-19 els viatges amb avió van contribuir a un 41% de la seva petjada de carboni, generada per tan sols un 1% de les llars amb la petjada de carboni per càpita més gran.

SETEM està compromesa amb els principis de justícia global, i justícia climàtica, i per això se suma al manifest i les demandes de ZEROPORT, i diu NO a l’ampliació de l’aeroport del Prat. 

¡Entre totes tot!

Inscriu-te en el nostre butlletí i comença a viure amb una solidaritat activa.​

Entre totes, tot!

Uneix-te a Setem per a ser partícip de les nostres campanyes i iniciatives. Construïm un món més just!

X