25N i el Black Tour de les vulneracions

18/nov./2022 | Notícia

Ens trobem ja immersos en la campanya publicitària de Black Friday i Ciber Monday, on les grans marques aprofiten per fer grans descomptes de cara a les compres de Nadal. Cada any, aquest ritual importat dels EEUU s’està tornant més popular entre les consumidores i les marques catalanes.

Aquest tipus de campanyes de màrqueting no estan alineades amb els valors i la cultura que volem promoure des de SETEM. Per això, volem fer-nos ressò un any més sobre el #BuyNothingDay o “Dia de no comprar res”.

Aquest any, a més, Black Friday coincideix amb el 25 de novembre, Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, la qual cosa ens presenta una molt bona oportunitat per donar visibilitat a la relació entre el model capitalista i la violència patriarcal contra les dones.

Tal com escriu Silvia Federici, escriptora, professora, activista feminista i marxista italo-nord-americana, el treball reproductiu i el cos de les dones és en si mateix la primera font de riquesa del sistema capitalista, perquè reprodueix les altres forces de treball. És a dir, tenir cura i educar els infants, cuinar, netejar… són tasques fonamentals per reproduir la força de treball. La divisió sexual del treball i la no retribució del treball reproductiu, doncs, ha estat un dels mecanismes pels quals el sistema capitalista ha pogut prosperar.

Tanmateix, des de la Revolució Industrial i l’entrada de les dones al mercat laboral, la violència contra les dones ha adoptat noves formes que han transcendit el context domèstic.

Els nous imperialismes, la precarització del treball i la creixent militarització -conseqüències del gir neoliberal que va començar a la dècada del 70-, són les ‘noves’ cares de la violència contra les dones.

Aquesta violència és evident a les cadenes de valor tant del tèxtil com de l’electrònica, on la majoria de treballadores són dones. La Campanya Roba Neta, fa anys que denuncia les condicions d’inseguretat en què treballen les dones al Sud Global als tallers de confecció, la manca de salaris dignes, el no pagament d’indemnitzacions, i el robatori de salaris. Així mateix, la Campanya Electrònica Justa, també treu a la llum les vulneracions que hi ha darrere de la producció dels nostres dispositius elèctrics i electrònics, la majoria dels quals es fabriquen a l’Àsia o a Mèxic. Són majoritàriament dones qui seuen a les cadenes de muntatge i qui veuen els seus drets vulnerats (treballen jornades interminables, exposen la seva salut a substàncies tòxiques sense les proteccions adequades i pateixen abusos sexuals i repressió sindical).

A més, aquestes treballadores en la majoria dels casos, carreguen la gran part de les tasques reproductives a les seves llars. Així doncs, la suma del treball productiu a les fàbriques o tallers de confecció i el treball reproductiu a la llar suposa una doble explotació de les dones treballadores.

Als territoris on hi ha activitat minera i on s’està destruint i contaminant la Terra, les dones són de nou qui estan a primera línia, perquè no poden donar aigua ni aliments saludables als seus fills o filles, ja no poden viure del cultiu de la Terra i pateixen violacions sistemàtiques, com és el cas a la RDC.

La violència contra les dones és sistèmica, i també s’amaga en la complexitat de les llargues cadenes de valor dels productes que consumim. Des de SETEM, creiem que hem de continuar visibilitzant aquestes violències, i exigir responsabilitats tant a les empreses com als governs. També és essencial continuar donant passes cap a l’economia social i solidària; una economia inclusiva, que posa les persones al centre, que reparteix la riquesa generada, que respecta els drets humans.

Per això, el 25N sortirem als carrers. Sumarem les nostres veus a la manifestació unitària convocada a Barcelona contra les violències masclistes, i abans realitzarem una acció de sensibilització i denúncia: el Black Tour de les vulneracions. Aquest no serà un tour per a les turistes, sinó que serà una ruta per fer visibles les vulneracions de dret humans i ambientals comeses per les grans marques que habiten el centre de Barcelona i que seran protagonistes de la campanya de descomptes massiva. Farem 6 parades davant de diferents botigues del tèxtil i l’electrònica. Esteu convidades a l’acció i us animem a venir també a la manifestació després!

No pagar salaris dignes també és violència contra les dones!

No garantir condicions de seguretat a les fàbriques i tallers de confecció també és violència contra les dones!

La persecució sindical i els abusos i l’assetjament sexuals també és violència contra les dones!

Aquest 25N, diem NO a les violències contra les dones també a les cadenes de subministrament!

Deixem aquí alguns recursos per a les nostres lectores:

– Consulta al mapa de Pam a Pam on pots practicar un consum més conscient!

– A Catalunya, des de l’Eix d’Empresa i DDHH de la Fede i la Taula per Colòmbia, estem impulsant una llei per crear el Centre Català d’Empresa i DDHH, un òrgan públic que permetria auditar l’activitat de les empreses catalanes a l’exterior, i ser un mecanisme de denúncia per les víctimes de vulneracions. Informa’t aquí i signa la petició per donar suport al procés.

– Suma’t a la campanya ‘Good Clothes Fair Pay’ per exigir que es pagui un salari digne a les treballadores del tèxtil.

– Col·labora amb la campanya ‘Pay Your Workers’ per demanar a ADIDAS que pagui a les treballadores els salaris robats durant la covid-19.

Exigeix a Apple responsabilitats per la mala gestió del brot de covid-19 al complex industrial de Foxconn a la Xina.