El Museu de Belles Arts de Castelló acull una exposició fotogràfica sobre els efectes de la indústria de la moda en el planeta

19/06/2020

SETEM Comunitat Valenciana

siguiente

Des del passat 16 de juny i fins el pròxim 10 de juliol, Castelló acull l'Exposició fotogràfica “Canvia de Sabates”, una mostra del multipremiat fotògraf bangladeshí GMB Akash que ens endinsa en les adoberies de cuir de Bangladesh per a mostrar les condicions inhumanes en què treballen les persones d'este sector relacionat amb la indústria de la moda.

L'exposició, que pot visitar-se al del Pati d’Etnologia del Museu de Belles Arts de Castelló (Av. dels Germans Bou, 28, 12003 Castelló de la Plana), està composta per 34 fotografies d'este fotògraf documental considerat un dels més influents d'Àsia amb més de 80 premis internacionals i més de 70 publicacions de prestigi internacional. A través de la seua particular mirada, GMB Akash utilitza la fotografia com a llenguatge per a accedir, comunicar i fer que la injustícia i el patiment siguen sentides.

En este cas concret, l'autor posa rostre i dóna veu als i les treballadores de les adoberies de cuir de Bangladesh (en molts dels casos xiquets i xiquetes) que desenvolupen la seua activitat en condicions inhumanes i insalubres vulnerant-se d'una forma continuada els seus drets com a persones.

Per a visualitzar esta situació la mostra proposa un recorregut a través dels sentits. Mitjançant diferents instal·lacions, el públic podrà oldre, veure o sentir algunes de les condicions a què es veuen sotmesos i sotmeses els i les treballadores de les adoberies: aigües brutes, llocs de treball xicotets i foscos o l'empremta ecològica que la fabricació d'unes bótes de pell deixa en el planeta.

Projecte Arreglem la Moda 

Estes activitats formen part del projecte “Arreglem la Moda: Treballant els Objectius de Desenvolupament Sostenibles amb la ciutadania global”, executat per l'ONGD SETEM Comunitat Valenciana, finançat per la Generalitat Valenciana i part de la Campanya Roba Neta. L'acció a Castelló ha estat possible gràcies al suport del Museu de Belles Arts de Castelló. 

El projecte pretén sensibilitzar la població en general de la Comunitat Valenciana sobre la vulneració dels drets humans i laborals que pateixen dones i homes en el sector de la moda a escala global, així com dels impactes que esta situació provoca en els països enriquits i empobrits econòmicament.

Canvis en la indústria d'este sector poden contribuir a aconseguir metes concretes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Este projecte vol aconseguir estos canvis augmentant la conscienciació i sensibilització sobre la problemàtica de la deslocalització del sector de la moda en el teixit social, empresarial especialitzat, i educatiu de la Comunitat Valenciana.