SETEM publica un article sobre mobilització ciutadana, Internet i banca al prestigiós informe mundial GISWatch 2012

05/02/2013

SETEM Catalunya

siguiente

L'informe 'Global Information Society Watch 2012' analitza com Internet s’està utilitzant a 48 països per garantir la transparència i la rendició de comptes. En el cas de l’Estat Espanyol, des de SETEM es presenta la feina que estem realitzant per exigir responsabilitat social a la banca espanyola.

GISWatch es publica anualment i és una iniciativa conjunta de l'Associació per al Progrés de les Comunicacions (APC) i l'Institut Humanista per a la Cooperació amb Països en Desenvolupament (Hivos). Els vuit informes temàtics i els 48 informes de països publicats a l’informe GISWatch 2012 ofereixen una mirada al paper d'internet en la lluita contra la corrupció.

L’article de SETEM "El poder de la societat connectada per exigir transparència i responsabilitat social a la banca espanyola" parteix del fet que els bancs espanyols poden invertir en qualsevol negoci i aplicar el nivell de transparència que vulguin amb la ciutadania. No hi ha normatives d'obligat compliment que regulin la transparència i les inversions dels bancs. Per exemple, el banc espanyol Caixabank-abans La Caixa- recull a l'Informe de Responsabilitat Corporativa 2010 una normativa interna relativa al finançament i el sector armamentístic on textualment es diu: "La Caixa, d'acord amb el seu Codi de Valors Ètics i de Principis d'Actuació, no participarà en operacions de finançament o exportació de material bèl·lic d'ús militar. Així mateix, l'Entitat exclou qualsevol tipus de relació comercial amb empreses relacionades amb la producció o comercialització de mines antipersona i/o bombes de fragmentació". Malgrat tenir aquesta normativa interna, CaixaBank ocupa el quart lloc en el rànquing del banc més implicat en el negoci de les armes de l'Estat espanyol, després del BBVA, Banc Santander i Bankia, segons el recent informe 'Inversions que són la bomba' de SETEM.

Davant d’això, SETEM presenta la campanya Banca Limpia amb la pàgina web interactiva http://www.bancalimpia.com, on l'usuari pot veure de forma molt clara i senzilla en quins negocis bruts està invertint el seu banc amb els seus diners, llegir els informes i ciberactuar: enviar un correu electrònic al banc, compartir la iniciativa en les xarxes socials o contribuir econòmicament amb la campanya.

Durant un any, bancalimpia.com ha rebut més de 100.000 visites, els propis usuaris han enviat més de 8.000 correus electrònics als seus bancs per mostrar la negativa que s'usi els seus diners per invertir en armament. S'han realitzat diversos vídeos i accions en xarxes socials amb un objectiu clar de viralitat i participació: són els propis usuaris els que comparteixen la iniciativa entre els seus contactes i fan que la campanya s'estengui a través de la xarxa.

SETEM aposta per aprofitar la revolució de transparència i diàleg directe amb la ciutadania que ha suposat Internet. Cada vegada els bancs podran silenciar menys els casos de corrupció i la seva poca responsabilitat social. Internet obre una porta immensa a difondre missatges i realitzar accions de denúncia i exigència de transparència. Ara ni els mitjans de comunicació massius ni els propis bancs actuen com únics interlocutors amb la ciutadania, sinó que ONG i moviments socials podem visibilitzar casos de vulneracions de drets i promoure alternatives de forma directa.

L'objectiu és crear una comunitat de persones que exigeixi una banca diferent, que cada vegada va creixent més gràcies a l'efecte multiplicador d'Internet. Aquest és el nostre desig de futur: la pròpia societat utilitza el poder de les noves tecnologies per organitzar-se i prendre part de la construcció del món que vol.

>> Llegeix l'article sencer aquí (en anglès)

>> Llegeix la traducció en castellà

>> Descarrega't l'informe Giswatch 2012 sencer (en anglès)

 

 

 

Portada de l'informe 'Global Information Society Watch 2012'.