Manifest #MobileSocialCongress17

24/02/2017

SETEM Catalunya

siguiente

El Mobile World Congress que acaba d’obrir portes continua sent un esdeveniment centrat en la carrera incessant per al desenvolupament tecnològic, amb l’únic objectiu de generar beneficis creixents per a les grans empreses del sector.

El creixement d’aquests beneficis  s’aconsegueix trepitjant els drets de les persones que treballen en la cadena de subministrament de l’electrònica i de les persones usuàries de les telecomunicacions i continguts de la xarxa.

La indústria electrònica, a més de beneficis, genera greus impactes socials i ambientals en la producció de telèfons intel·ligents arreu del món.

Ens horroritzen les condicions d’extracció i comercialització  dels minerals com el coltan i els metalls que se n’extreuen per a la producció de mòbils i altres aparells d’alta tecnologia. Denunciem l’impacte que té el creixent comerç d’aquests minerals especialment a la República Democràtica del Congo. En aquest país en guerra des dels anys 90, els grups armats, incloent-hi l’exèrcit congolès, es beneficien i financen directament del comerç d’aquests minerals. Al mateix temps, desenes de miners, fins i tot infants, moren anualment als túnels del sud del país. El treball a les mines és molt perillós, molts accidents no es registren i el cossos queden enterrats sota les roques.

Ens alarmen les condicions de treball a les plantes de producció dels fabricants per contracte, com per exemple Foxconn i Pegatron, que produeixen per diverses grans marques d’electrònica a l’hora, com ara per Apple, Samsung o Dell. Denunciem que a les plantes de producció, sobretot de l’Asia però no momés, es produeixen greus vulneracions dels drets humans i laborals de forma sistemàtica. Es treballa amb productes altament tòxics sense la protecció i formació adequades, s’hi detecta treball forçós i treball infantil, les jornades estan per sobre dels límits legals, i els salaris no cobreixen les necessitats vitals de les persones treballadores. Els intents d’organitzar-se en sindicats lliures -allà on estan permesos- són fortament reprimits amb coaccions i agressions.

Ens esgarrifen els creixents residus electrònics que provoca la carrera pel desenvolupament tcnològic i el consumisme que promou. Denunciem que aquestes grans marques explotadores a més aprofiten els coneixements tecnològics per ajustar la vida útil dels aparells a poc més temps que el de garantia. L’exportació d’aquests residus a grans abocadors incontrolats de ferralla electrònica a diferents països empobrits, especialment a l’'Àfrica, contamina les terres i posa en greu risc la salut de les comunitats locals.

Al mateix temps, denunciem també els impactes d’aquest model tecnològic aquí, en les societats més consumidores de tecnologia.

Veiem amb preocupació una creixent utilització de serveis tecnològics allotjats en ordinadors d’altres de qui desconeixem els interessos, cosa que els permet restringir com i amb qui ens comuniquem, o facilitar l’accés a les nostres dades i comunicacions sense el nostre control.

A més, el control de les telecomunicacions per part de grans multinacionals no permet una lliure competència, tot i existir organismes creats per a aquest motiu.

La mateixa lògica privativa del capitalisme, en lloc de tractar d'aprofitar les oportunitats d'accés al coneixement que ofereix la utilització massiva de les TIC, està promocionant la privatització del coneixement. La legislació en matèria de propietat intel·lectual és per això cada cop més restrictiva.

Estem avui aquí per combatre aquest model depredador que simbolitza el Mobile World Congress i per exigir responsabilitats a les empreses del sector i a les institucions polítiques.

Més informació aquí.