Fruita amb Justícia Social: activitat 3 de juliol a Lleida

03/06/2021

SETEM Catalunya

siguiente

SETEM, ha apostat des de fa anys per fer estades al Sud Global, en els anomenats Camps de Solidaritat. De manera coordinada amb entitats locals, s’ha treballat per la defensa dels drets socials i ambientals en els països del Sud. Aquesta activitat ha estat des de fa trenta anys la porta d'entrada de l'activisme a SETEM.

Tanmateix, no podem portar a terme el programa de Camps de Solidaritat com fèiem fins ara, donades les restriccions actuals provocades per la Covid-19, i també per contradiccions ètiques i raons d'impacte ecològic.

Per això, el 7 de febrer de 2021, es va celebrar una trobada per redefinir els Camps de Solidaritat i considerar accions alternatives. Entre les persones reunides, va sorgir interès a desenvolupar accions i activitats de voluntariat de proximitat i vivencials al Nord Global, de la mà d'entitats del territori que treballin temàtiques afins a les campanyes de denúncia de SETEM.

En aquesta línia, el 3 de juliol es proposa una activitat dins del marc de la Campanya Sobirania Alimentària de SETEM, sobre la situació dels temporers de la fruita a Lleida, juntament dissenyada amb les responsables de la Campanya Fruita amb Justícia Social.

L’activitat es realitzarà a Lleida, i en un principi, consistirà en una xerrada/col·loqui i el visionament d’un petit documental, que conduiran les responsables de Fruita amb Justícia Social. Després, està prevista una passejada pels espais de la via pública de la ciutat de Lleida ocupats per les persones temporeres. Per finalitzar la jornada, es farà un dinar amb totes les persones participants, en un projecte afí. El programa s'ha d'acabar de concretar del tot. 

Si tens interès a participar, apunta’t al formulari aquí. Passarem més informació aviat!

La Campanya Sobirania Alimentària de SETEM, vol posar de manifest que les conseqüències de l'actual sistema globalitzat de producció d'aliments tenen tot un seguit d'implicacions, algunes de subtils i d'altres de molt evidents. Consumir productes que venen de molt lluny té impactes ambientals innegables associats al transport, però també pot tenir impactes sobre els drets laborals i la despossessió dels mitjans de subsistència de les comunitats locals.

El canvi climàtic provoca que cada vegada menys persones puguin garantir-se, als seus llocs d'origenunes condicions de vida prou dignes, algunes vegades associades a fenòmens climatològics extrems, cosa que les obliga a desplaçar-se en alguns casos als països del Nord.

Moltes persones, desposseïdes dels seus mitjans de vida, han decidit emprendre el camí del nord, amb l'esperança que el procés els permeti millorar les seves condicions de vida. Si ja de per si aquest camí pot arriar a ser dolorós, les coses poden complicar-se quan les condicions d'acollida en els destins del nord global són més precàries que aquelles de les quals fugien.

Aquest fet l'hem anomenat el Sud al Nord, i en són exemple la dramàtica situació de les persones treballadores d'alguns dels sectors de producció d'aliments del nord, com el personal que treballa a les empreses càrnies, els escorxadors, o les persones temporeres que circulen seguint les diferents temporades de recol·lecció.

Des dels països enriquits, comencem a ser a poc a poc més conscients d'aquestes realitats, i apostant per millorar les relacions d'intercanvi Nord-Sud, seguint els preceptes de la Comercialització Justa, l'Economia Social i Solidària, el cooperativisme, i l'agroecologia.

No obstant això, les relacions injustes que s'estableixen entre Nord i Sud comencen, però no acaben amb els productes del Sud que es consumeixen al Nord. És necessari també lluitar pels drets laborals i les condicions de vida digna de les persones migrades que treballen en aquests sectors precaritzats.

Apunta’t a l’activitat d’aquest 3 de juliol a Lleida, per conèixer de més a prop la realitat de les temporeres a Lleida.