Arriba el #MSC2020 per centrar el debat en les lluites compartides entre el Sud Global i el Nord

El Mobile Social Congress (MSC) celebrarà la seva cinquena edició els dies 24, 25 i 26 de febrer al Pati Manning de  Barcelona. El Congrés, organitzat com cada any per SETEM Catalunya amb la col·laboració de diverses entitats i administracions, constarà de diverses taules de debat i activitats entorn als impactes socials i ambientals de la indústria tecnològica.

 

En l’edició d’enguany es vol oferir una visió sobre les lluites compartides entre el Sud Global i Nord en el sector de la indústria electrònica, afavorint una perspectiva general en les vulneracions i els obstacles que genera la indústria electrònica de manera connectada i comuna.

Així doncs, aquest MSC2020 se centrarà en les vulneracions de drets humans i en els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Sud Global i Nord, i en la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals que reivindiquen un altre model que posi els drets humans al centre.

El #MSC2020 s’inaugurarà la tarda del 24 de febrer amb una sessió prèvia de documentals i curts que mostren els diferents impactes socials i ambientals generats per la producció i el consum d’aparells electrònics, tant al Nord com al Sud Globals. El debat s’estructurarà els dos dies següents a través de quatre panels; en el primer es parlarà de les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat laboral, salut i drets laborals. Seguidament, donarem a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, oferint una visióde les sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Globals. Simultàniament, celebrarem un taller sobre Urban Mining i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia. D’una banda, aprendrem a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, aprendrem a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.

La segona jornada del MSC debutarà amb el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartirem bones pràctiques de diferents administracions en la matèria. Així mateix, ens centrarem en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva en l’àmbit global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia. En aquesta mateixa taula comptarem amb la presència excepcional de Terry Collingsworth, qui ha presentat unademanda civil contra les grans multinacionals tecnològiques pels abusos i crims que es cometen a les mines de la República Democràtica del Congo (RDC) per extreure cobalt i or, minerals imprescindibles per a la indústria dels telèfons mòbils. 

Finalment, aprendrem com donar una segona vida als components dels nostres aparells mòbils, per tal d’evitar que es converteixin en residus, mitjançant un taller amb format d’Ideató. Així, durant el mes de febrer, les persones interessades treballaran de forma col·laborativa en equips i mitjançant la metodologia Design Thinking per tal de generar solucions innovadores per donar una segona vida als components dels mòbils obsolets. Aquesta activitat està emmarcada dins d’una competició que es durà a terme al llarg del mes de febrer. Les idees resultants seran presentades en el marc del MSC per tal d’escollir-ne l’equip guanyador.

No et perdis l'espot  promocional #MSC2020  

Més informació al web del MSC