T'oferim dotze Camps de Solidaritat a l'Amèrica Llatina:

8.ARGENTINA-Buenos Aires i Santiago del Estero

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/argentina.JPG

Organitzacions locals: MOCASE/SERCUPO/UNICAM. MOCASE: Moviment camperol nascut l'any 1989 a la població de Santiago del Estero que reivindica la dignitat dels camperols i lluita per la sobirania alimentària, la reforma agrària i la justícia social. MOCASE forma part del MNCI (Movimiento Nacional Campesino Indígena) que aglutina altres organitzacions del mateix moviment com SERCUPO (Buenos Aires) i la UNICAM (Universidad Campesina de Santiago del Estero).

Activitat del grup: Formació sobre la realitat social i política de la regió, convivència amb famílies camperoles i col·laboració en algun dels projectes impulsats pel moviment.

Tipologia: Polític i itinerant a diverses comunitats camperoles del nord d'Argentina.

Convivència: Famílies i amb l'organització local.

Dates: JULIOL / AGOST. El Camp comença a mitjans de juliol i acaba a mitjans d'agost.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 6 participants.

Altres: Camp realitzat conjuntament amb SETEM Nafarroa.

 

 

9.BOLÍVIA - Potosí, Yura i Sucre

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/bolivia_ISALP.jpg

Organització local: ISALP (Investigación Social y Asesoramiento Legal Potosí), organització que treballa per capacitar i reforçar els pobles indígenes i altres sectors marginals de l'altiplà bolivià. L'associació també treballa en programes d'assessorament jurídic i defensa dels Drets Humans.

Activitat del grup: Acompanyament, convivència i activitats de temps lliure amb infants i joves de la zona rural de l'Ayllu Yura. Visita i intercanvi d'experiències amb els tècnics dels projectes que l'organització duu a terme a les comunitats rurals i mineres.

Tipologia: Desenvolupament rural i Educatiu

Convivència: Amb l'organització local i als internats.

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 8 participants.


 

 

10. BRASIL - Maranhao / Sao Paulo

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/brasil.jpg

Organització local: Movimiento de los Trabajadores Rurales sin Terra (MST). Moviment popular de renom internacional actiu en 23 dels 26 estats brasilers, que lluita contra l'explotació de terratinents i les transnacionals i reivindica una reforma agrària que garanteixi els drets dels camperols i una millora en la seva qualitat de vida.

Activitat del grup: Conèixer de primera mà el plantejament polític i l'estructura organitzativa del moviment mitjançant la convivència a assentaments i campaments de l’MST.

Tipologia: Polític i itinerant

Convivència: Amb la contrapart i famílies

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes.

Idioma: És convenient entendre i parlar portuguès.

Núm. de persones: 8 participants.

 

 


11. REPÚBLICA DOMINICANA - Padre de las Casas

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/dominicana.jpg

 

Organització local: CEPROS (Centro de Estudios y Promoción Social): Institució d'educació i organització comunitària que treballa en el desenvolupament agropecuari, la capacitació de líders camperols, reforestació i formació sociopolítica de diverses comunitats rurals de Padre las Casas.

Activitats del grup: Convivència a la seu de CEPROS i a diverses famílies camperoles de les comunitats on CEPROS duu a terme projectes de gènere, medi ambient, recursos naturals i programes de formació. S’anirà fent un itinerari per poder conèixer varies de les comunitats on CEPROS treballa, totes situades a la zona de Padre las Casas.

Tipologia: Desenvolupament rural i itinerant a diverses comunitats.

Convivència: Amb l'organització local i famílies.

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 8 participants. Preferentment de les comarques gironines.


12. EL SALVADOR - San Francisco Javier

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/salvador.JPG

Organització local: COMUS (Asociación Cordinadora de Comunidades Unidas de Usuluán). COMUS és una entitat que al llarg de la seva història s’ha dedicat a lluitar contra les desigualtats socials desenvolupant diversos
projectes per la millora de la vida dels salvadorenys. Al llarg de la seva història, COMUS ha treballat en salut, en educació, en comerç, en cultiu i producció de productes, etc. En l’actualitat, els seus projectes estan centrats en la creació i enfortiment del teixit associatiu de la zona d’Usulutan.

Activitat del grup: suport a diverses activitats de l'organització en les àrees de producció del cafè orgànic, iniciatives econòmiques com la xarxa de botigues comunitàries i el Centre de Negocis i Serveis de grans bàsics. El grup col.laborarà en la organització de la festa anual de Comus, visitarà la universitat de San Salvador (UCA) i altres organitzacions que treballen per la recuperació de la memòria històrica del país durant la guerra civil.
Tipologia: Convivència en famílies i desenvolupament rural
Convivència: En famílies
Dates: 15 JULIOL a 15 AGOST (aprox)

Durada: 1 mes

Idioma: Castellà
Núm. persones: 8 participants

Pots veure el tràiler del documental que estan preparant els participants del Camp 2017:

 

13. GUATEMALA

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/guate.jpg

 

Organització local: CUC (Comité de Unidad Campesina). Organització que lluita contra la discriminació dels pobles indígenes i per millorar les condicions de vida dels camperols. Desenvolupa projectes d'agroecologia, treballa temes de gènere i empoderament dels camperols, mantenint viva la cultura maya, negociant la propietat de la terra, resistint davant les hidroelèctriques, l'extracció minera i els monocultius.

Activitats del grup: Convivència amb famílies de les diferents zones on tenen implantació: Sololá, Quiché, Costa Sur, Cobán o Isabal. Coneixement de projectes de desenvolupament comunitari, agroecologia, equitat de gènere, petites iniciatives econòmiques i programes d’educació popular.

Tipologia: Polític

Convivència: En famílies

Dates: AGOST

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà

Núm. de persones: 8 participants

 


14. CHIAPAS (Mèxic) - San Cristóbal de las Casas

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/chiapas.JPG

 

Organització local: MAJOMUT. Organització que agrupa més de 1.000 famílies indígenes productores de cafè, que té per objectiu millorar les formes de producció, transformació i comercialització del cafè orgànic i de Comerç Just.

Activitat del grup: Convivència a les comunitats i participació en les tasques agrícoles amb els camperols de cafè orgànic. Possibilitat de participació en tallers agrícoles i d’altres tipologies, segons la planificació de la contrapart.

Tipologia: Comerç Just

Convivència: En famílies

Dates: JULIOL.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà

Núm. persones: 8 participants.

 

 

 

15. NICARAGUA - Managua

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/managua.jpg

Organització local: NATRASProjecte educatiu adreçat a nens i nenes adolescents que treballen als carrers de Managua. L’organització NATRAS treballa per reduir els factors de risc que solen viure els i les joves al carrer tot garantint la formació integral dels infants i joves, completant l'educació de l'escola amb un programa d’educació en valors a través d’activitats en el lleure, programes de formació tècnica i campanyes de sensibilització en el nucli familiar.

Activitats del grup: Participació activa en el disseny i la implementació de tallers, dinàmiques participatives, activitats d’educació en el lleure i sistematització d’experiències, així com seguiment de casos i famílies.

Tipologia: Educatiu

Convivència: En famílies

Dates: SETEMBRE.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 5 participants.

Perfil de les participants: Cal tenir experiència en els àmbits de la psicologia, l'educació a través de l'esport, la pedagogia o el treball/educació social. A més, cal que les persones tinguin gran tolerància vers la religió catòlica (component religiós molt present durant totes les esferes del camp)

 

 


16. NICARAGUA - Somotillo

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/somotillo.JPG

Organització local: Famílies vinculades a l'associació ADENOCH. És una organització de camperols que actua en les comunitats rurals del municipi de San Francisco del Norte i que treballa pel desenvolupament integral de les comunitats, amb projectes i programes que contribueixen a millorar les condicions de vida de les famílies.

Activitats del grup: Convivència amb famílies, col·laboració en les tasques quotidianes d'una família comperola de Nicaragua. Col·laboració puntual en diverses tasques de suport a la comunitat (activitats quotidianes i educatives amb infants: realització de jocs i tallers amb els infants de la comunitat, activitats escolars, etc.). La participació de la contrapart ADENOCH és purament testimonial.

Tipologia: Desenvolupament rural i estàtic a la mateixa zona.

Convivència: En famílies

Dates: AGOST.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 8 participants.

 

 


17. NICARAGUA - Palacagüina

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/palacaguina.JPG

Organització local: PRODECOOP. Associació que agrupa 40 cooperatives de productors i productores de cafè del nord de Nicaragua que treballa en l'àmbit del Comerç Just, lidera programes educatius per als camperols de les zones rurals i promou espais de participació per a dones de la zona rural.

Activitat del grup: Convivència amb les famílies de la zona rural vinculades a l'associació per viure el dia a dia de la vida d'una comunitat camperola i conèixer els principis del Comerç Just.

Tipologia: Comerç Just

Convivència: En famílies

Dates: JULIOL

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà

Núm. persones: 8 participants.

 

 

 

18. NICARAGUA - Pueblo Nuevo

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/pueblonuevo.jpg

Organització local: FECODESA. Associació que treballa en l'àmbit del Comerç Just i lluita contra la pobresa de les zones rurals donant suport a més de 10.000 famílies camperoles en la defensa de la propietat, el rendiment dels cultius, i la comercialització dels seus productes. Actualment ha promogut una Federació de Cooperatives (FECODESA) que aglutina 144 cooperatives de base.
Activitat del grup: Convivència amb famílies de la zona rural per viure el dia a dia d'una comunitat camperola i conèixer els projectes socials que lidera la cooperativa per millorar la qualitat de vida dels seus membres.
Tipologia: Comerç Just
Convivència: En famílies
Dates: AGOST

Durada: 1 mes

Idioma: Castellà
Núm. de persones: 8 participants

 

19. NICARAGUA - Matagalpa (camp per famílies)

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/matagalpa.jpg

Organització local: CECOCAFEN. Associació que agrupa una desena d'organitzacions de base en representació de 2.600 productors i productores de cafè. L'agrupació treballa en l'àmbit del Comerç Just amb l'objectiu de millorar les condicions de vida dels productors.
Activitat del grup: Convivència amb les famílies de la zona rural que reben suport de l'organització per conèixer el dia a dia d'una comunitat camperola i participació en tallers de capacitació per comprendre els objectius de les cooperatives.
Tipologia: Comerç Just
Convivència: Famílies
Dates: AGOST.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà
Núm. de persones: 8 participants.