Milió i mig d'accions diuen #NoBancaArmada

03/05/2018

SETEM Catalunya

siguiente

Amb més d’un milió i mig d’accions delegades que sumen més de 5 milions i mig d’euros, SETEM i la Campanya Banca Armada hem participat a les Juntes d’Accionistes dels 5 grans bancs de l’Estat Espanyol per denunciar les inversions que aquestes entitats segueixen fent a la indústria de l’armament i les conseqüències d’aquest finançament. 

Noranta persones accionistes del BBVA, Banco Santader, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankia ens han delegat més d’un milió i mig d’accions per assistir en nom seu a les Juntes d’Accionistes d’aquests bancs i denunciar les inversions que segueixen fent a empreses d’armament.

La suma total del conjunt d’accions delegades -a preu de borsa de 24 d’abril de 2018- ha estat de 5.621.336,78 €. Més de cinc milions i mig d’euros en accions cedides per persones que, tot i tenir-les a bancs de la banca armada, no estan d’acord amb les polítiques d’inversió d’aquestes entitats. Per això, ens han cedit la seva representació per tenir veu a les Juntes d’Accionistes i poder manifestar la preocupació davant l’increment dels conflictes armats i l’escalada de violència derivada de l’augment d’exportació d’armes a territoris en conflicte gràcies al finançament dels bancs, que són un actor còmplice i responsable de les morts i les persones refugiades que estan provocant les guerres.

L’informe Els Bancs que inverteixen en armes del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’informe Don’t bank on the bomb de PAX i Ican, identifiquen 18 empreses relacionades amb la indústria de l’armament que han estat finançades per entitats bancaries. Aquestes 18 empreses de la indústria armamentista han rebut, només per part de 5 bancs, més de 5.500 milions d’euros. Aquests cinc bancs són el BBVA, el Banco Santander, Bankia, CaixaBank i el Banc Sabadell.

Una d’aquestes empreses és Indra, una empresa de l’Estat Espanyol que dedica el 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol, sistemes de tir i sistemes de defensa electrònica. Productes que sovint s’exporten a països en conflicte com ara els helicòpters Tigre que han participat amb les tropes espanyoles a l’Afganistan. A més a més, Indra també és una de les empreses que proveeix els equips de control a les fronteres per evitar l’entrada de les persones en busca d’asil al territori de la Unió Europea. És a dir: aquesta empresa, d’una banda, aporta les armes que obliguen a milers de persones a fugir de casa seva a causa de les guerres i, de l’altra, aporta la tecnologia que controla les fronteres que les impedeixen entrar a Europa. Estem parlant de la mateixa empresa que ha rebut 68 milions d’euros per part de BBVA, Banco Santander, CaixaBank i Bankia.

Un altre exemple d’empresa finançada per la banca armada espanyola és Maxam, una de les companyies d’explosius militars més gran del món. En el passat, aquesta companyia va ser responsable de la fabricació de minies anti-persona i bombes de dispersió i actualment fabrica i exporta tot tipus d’explosius civils i militars. Un dels països a qui ven explosius és Aràbia Saudí, país implicat des de fa anys a la guerra del Iemen. 

El llistat d’empreses d’armament finançades per la banca armada espanyola segueix amb Leonardo, Navantia, Oesia, Sener, Fluor, Moog, Safran Thales o Orbital. Totes elles companyies que fabriquen l’armament o la tecnologia utilitzada en els combats.

Més preocupant encara és el finançament a empreses productores d’armament nuclear. De les 18 empreses finançades per la banca armada espanyola, n’hi ha 7 que estan relacionades amb la fabricació d’armament nuclear: AECOM, Airbus Group, Boeing, Genral Dynamics, Honeywell International, BWT Technologies i Jacobs Engineering. Aquestes companyies han rebut un total de 3.348 milions d’euros del BBVA, el Banco Santander i el Banc Sabadell.

Lidera el llistat d’empreses finançades per aquestes entitats bancàries l’empresa Boeing, amb 1.227 milions d’euros d’inversió per part del BBVA i del Banco Santander. Boeing és l’empresa que manté operatius els míssils nuclears intercontinentals d’Estats Units i que està fabricant parts de la principal bomba termonuclear de l’arsenal de les armes nuclears dels EUA.

La segona empresa més finançada per la banca espanyola és AECOM, amb 612 milions d’euros rebuts durant el període 2011-2017 pel BBVA i el Banc Sabadell. AECOM també forma part del grup d’empreses que dirigeix els laboratoris de proves d’armes nuclears dels EUA, és responsable del disseny i la fabricació dels sistemes electrònics, mecànics i estructurals per les armes nuclears i participa en el manteniment de la infraestructura del Nevada National Security Site, un complex clau als EUA per a la producció d’armes nuclears.

Les armes nuclears segueixen sent les armes més destructives que s’han creat mai, dissenyades per devastar ciutats completes i poblacions senceres. Són armes creades per provocar un patiment catastròfic. El juliol de 2017 es va aprovar el tractat de Nacions Unides que prohibeix les armes nuclears, però cap dels 9 països que posseeixen armes nuclears l'ha signat.

I mentre que els Estats Units i Corea del Nord segueixen amenaçant sobre utilitzar armes nuclears, entitats com el BBVA, el Banco Santander o el Banc Sabadell finances les empreses que les desenvolupen, mantenen o millorenl

A SETEM creiem que amb el finançament a empreses d’armes els bancs són còmplices dels conflictes armats i del drama de les persones refugiades i juguen un rol fonamental en el manteniment de la situació. Per això, gràcies a la delegació de 1.613197 accions demanem a les entitats bancaries que actuïn de manera responsable i deixin de finançar empreses d’armes deixant així de ser còmplices del cicle econòmic militar.

Ara, tanquem el període d'activisme accionarial fins l'any vinent!

Article escrit per Mònica Vega, membre de la Campanya Banca Armada.