Comunicat de SETEM Catalunya en defensa de l'autogovern de Catalunya i contra la intervenció de l'Estat espanyol

26/10/2017

SETEM Catalunya

siguiente

Des de fa anys, SETEM Catalunya és una entitat que té com a línia prioritària d'actuació la defensa dels drets humans i les sobiranies dels pobles, i la denúncia de qualsevol tipus de vulneració o usurpació d'aquests. La nostra implicació en aquest àmbit és absoluta, i la determinació per seguir-hi treballant ferma. És per això que els esdeveniments que s'estan succeint en les darreres setmanes a Catalunya, ens interpel·len directament a manifestar-nos com a entitat defensora dels drets humans que som.

SETEM Catalunya constatem que la situació actual que estem patint com a societat, és impròpia de qualsevol estat que es pretengui considerar democràtic. L'estat espanyol, mitjançant els seus diversos mecanismes, està atacant de manera reiterada i sostinguda llibertats individuals i col·lectives (dret de reunió i manifestació, la llibertat ideològica i d'expressió, el pluralisme polític, la llibertat de premsa,..) i vulnerant de manera inadmissible els drets civils i polítics de la societat catalana.

Els efectes de les accions repressives i coercitives implantades per l'Estat afecten tots els sectors de la nostra societat, inclòs el sector social i el teixit associatiu. En aquest sentit volem posar de manifest que la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l'Estat, està bloquejant més de 10 milions d'euros destinats a subvencionar projectes de més de 500 entitats socials i associacions, moltes de les quals veuran la seva activitat ordinària greument amenaçada, i el seu futur molt compromès si la situació persisteix.

Aquest bloqueig està afectant projectes de lluita contra l'exclusió social, programes de foment del voluntariat, d'enfortiment associatiu, treball amb infants, joves, dones, famílies, persones migrades, persones que es troben en risc d'exclusió social. Denunciem que aquesta intervenció és indiscriminada i injustificada, i posa en risc un dels principals valors de la nostra societat, que no és altra que la indispensable i valuossíssima tasca duta a terme pel nostre sector social i el teixit associatiu. Per tot això exigim el desbloqueig d'aquesta intervenció amb caràcter urgent.

No oblidem tampoc la brutal repressió patida per la població durant l'1 d'octubre, dirigida des dels òrgans de govern de l'estat, i executada per unes forces de seguretat que van emprar un nivell de violència intolerable, envers una població mobilitzada pacíficament per exercir en llibertat els drets polítics que li són inherents, com ho és el dret a l'autodeterminació.

Els darrers dies, la repressió, amenaces i vulneracions dels nostres drets i llibertats com a societat, s'estan incrementant de manera alarmant, com ho posen de manifest dos esdeveniments que denunciem i reprovem enèrgicament: per una banda, l'inacceptable i injustificable empresonament d'en Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana. Des d'aquí volem manifestar la nostra solidaritat amb tots dos, i ens adherim a les múltiples exigències de llibertat immediata. Per altra banda, el conjunt de mesures repressives que el Govern de l'estat ha proposat aplicar pròximament sobre Catalunya, i que suposen un nou atac frontal i d'amplíssim abast contra les institucions catalanes, el nostre autogovern, i també els nostres drets i llibertats més fonamentals.

Davant d'aquesta situació, des de SETEM Catalunya manifestem el nostre ferm compromís en la defensa de les institucions catalanes i del nostre autogovern, i considerarem legítimes les decisions preses pels seus integrants, com a representants del poble de Catalunya que són, escollits de manera lliure i plenament democràtica. Constatem també que com qualsevol altre conflicte polític, una resolució plenament satisfactòria requereix diàleg entre les parts en litigi. La negació d'aquest diàleg suposa el no reconeixement de la causa real del problema, i esdevé un greu obstacle per l'assoliment d'una resolució completa d'aquest. En aquest sentit, donem suport també a les iniciatives orientades a fomentar el diàleg entre les parts.

Per últim, reiterar el nostre suport a la tasca realitzada des de Lafede.cat durant les darreres setmanes, visibilitzada en nombroses accions i posicionaments, de les que participem i ens adherim. Seguirem treballant en xarxa tant amb LaFede.cat com amb la resta d'entitats que ens formen part, per una Justicia Global, i per la defensa dels nostres propis drets i llibertats, greument amenaçades i vulnerades avui en dia.