AVUI, NO COMPRAREM RES! #BuyNothingDay

29/11/2019

SETEM Catalunya

siguiente

Des de SETEM Catalunya, avui 29 de novembre, no comprarem res. No farem llargues cues als centres comercials, no promourem una gran operació comercial i de descomptes, no alimentarem un sistema econòmic cada vegada més insostenible.

Des de SETEM Catalunya, avui 29 de novembre, dedicarem la jornada a reflexionar sobre el consumisme exagerat de les nostres societats del Nord Global, i visibilitzarem alternatives al consum, fent petites accions a les xarxes (que esperem que siguin de gran abast). Perquè creiem que cal insistir en el fet que el consum responsable contribueix a crear una societat més justa i sostenible socialment i ambiental. Perquè el consum és una de les eines fonamentals que tenim per incidir en el model socioeconòmic que volem.

El consum relacionat amb el Black Friday augmenta cada any i l’esdeveniment cada cop s’allarga més en el temps (si abans era només un dia, ara ja dura una setmana).

CAMPANYA ELECTRÒNICA DE SETEM

Els articles d’electrònica són els productes més consumits durant el Black Friday: telèfons intel·ligents, ordinadors portàtils i altres productes TIC es compren de forma massiva durant la jornada d’avui. La gran oferta i demanda provoca una forta pressió sobre el medi ambient i els treballadors de les fàbriques de muntatge. Segons l’organització CATAPA (partner del projecte The Make ICT Fair, en què s’inclou Electronics Watch i SETEM Catalunya, entre altres), per l’extracció dels elements que componen els dispositius comprats al Black Friday, la salut dels treballadors i els drets humans es veuen seriosament afectats i la natura pateix una gran contaminació. A les fàbriques, les treballadores han de muntar els productes durant llargues hores i es veuen obligades a llargues nits de treball per assolir les comandes del Black Friday. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, cada any es produeixen més de 50 milions de tones de residus electrònics a tot el món i només el 20% es recicla adequadament (el 35% a la Unió Europea).

-És per això que SETEM s’afegeix avui, 29 de novembre, a una campanya de xarxes socials internacional per implicar-nos en el “Buy Nothing Day – Europe”, un esdeveniment a Facebook que té per objectiu sensibilitzar sobre el consumisme exacerbat de les nostres societats del Nord Global. La proposta, que recull la idea d'altres iniciatives semblants arreu del món, pretén que moltes organitzacions d'arreu del continent se sumin per visibilitzar alternatives al consum. A casa nostra, des de SETEM, convidem les entitats i organitzacions amb les quals treballem al territori a sumar-se a aquesta iniciativa. La campanya té una sorpresa que es donarà a conèixer a partir de les 10,30h  del matí a l’esdeveniment de Facebook:

https://www.facebook.com/events/549955412244161/

-Aquests dies, també recollim a les xarxes el testimoni d’activistes de tot el món a través de la campanya fotogràfica realitzada per CATAPA, en què expressen la seva experiència o proposen idees i solucions per un món més sostenible. Mireu-ne aquest vídeo

-Per altra banda, L’Aitor Liendo, de la campanya d’Electrònica de SETEM Catalunya, ha estat entrevistat aquesta setmana per Ràdio Sabadell sobre el #BlackFriday. Escolteu l’entrevista aquí

CAMPANYA ROBA NETA/SETEM CATALUNYA

La roba també és un producte de gran consum al Black Friday. Des de la Campanya Roba Neta, coordinada a Catalunya per SETEM, ens fan reflexionar: com s’aconsegueixen els preus del Black Friday? Amb les rebaixes impulsades per la pressió de les grans marques a les cadenes de proveïdores tèxtils que fabriquen a Àsia, Àfrica, Amèrica Central o Europa de l’Est.

A través de la Campanya Roba Neta, SETEM Catalunya vol destacar l’últim informe Salaris Dignes 2019 -Anàlisi dels salaris en la indústria tèxtil global, redactat en el marc de la campanya internacional Clean Clothes Campaign, en què es publiquen els resultats d’un estudi fet entre les 20 marques més importants de roba i calçat al món (entre elles Adidas, C&A, Decathlon, Inditex, Gucci, H&M, Primark i Uniqlo...) que s’havien compromès a pagar una remuneració que garanteixi la dignitat humana de les seves treballadores.

L’informe assenyala que:

.Les persones treballadores (mes de 80% dones) del sector tèxtil analitzat no poden fer la seva feina en condicions dignes, ni cobren un salari mínim per cobrir les seves necessitats bàsiques, encara que treballin més de 12 o 14 hores diàries.

.Cap de les marques analitzades pot aportar informació que permeti verificar que les seves proveïdores impulsen mesures per assegurar salaris mínims/dignes, ni garantir condicions per a la lliure sindicalització  de les persones treballadores.

.Les negociacions col·lectives entre persones treballadores i empreses en una economia globalitzada han d’anar acompanyades d’acords vinculants que obliguin les marques a pagar salaris dignes mitjançant la fixació de preus. En molt països hi ha barreres legals a la implantació de convenis col·lectius.

.Per al Black Friday i rebaixes, les proveïdores que depenen de les comandes fluctuants de múltiples compradors globals reben moltes pressions econòmiques.

 

Per tot això,

Avui 29N, hem de ser i serem moltes a les xarxes globals!

 

.SETEM CATALUNYA TAMBÉ DONA SUPORT A L’ACCIÓ DE CARRER #BLACKPERFORMANCE que portarà a terme l’associació Rebel·lió o Extinció a Barcelona, avui divendres a les 18.30 h.

A Twitter, @XRBarcelona

 

.No més #BlackFriday! Repara, reutilitza, intercanvia, comparteix...

.Practica #ConsumResponsable

.Compra menys, viu més!

.Per a un nou model de consum, més conscient i compromès amb les persones i el medi ambient, avui a tota #Europa!