Un pacte històric reforça a Indonèsia els drets sindicals en la fabricació de roba esportiva

14/06/2011

SETEM Euskadi

siguiente

Adidas, Nike i Puma són algunes de les marques que han signat el pacte, impulsat per la Campanya Roba Neta, la Federació Internacional de Treballadors del Tèxtil i Oxfam Austràlia.

Les principals fàbriques de la confecció a Indonèsia acaben de signar un acord històric que reforça els drets sindicals dels seus treballadors i treballadores. El pacte va ser signat per sindicats indonesis de la indústria del tèxtil, confecció i calçat, les principals fàbriques proveïdores i grans marques de roba esportiva, incloent Adidas, Nike i Puma.

Els treballadors i treballadores a Indonèsia i en molts altres països on es manufactura roba esportiva, sovint, no poden organitzar-se, associar-se ni sindicar-se. Concretament, una recent investigació sobre 18 fàbriques a Indonèsia va revelar que en totes elles s'havien adoptat mesures antisindicals.

És per això que el pacte, rubricat aquests dies a Indonèsia, era urgent. "Aquest protocol revesteix gran importància perquè les nostres lleis no cobreixen la implementació tècnica de la llibertat d'associació. A més garanteix que les marques assumeixin la responsabilitat per assegurar el respecte dels drets sindicals", afirma Lilís Mahmudah, directora de programes en el sindicat local SPN. "Els nostres membres fa molt temps esperant la conclusió d'aquest acord. Ens ajudarà a les nostres campanyes de negociació" afegeix Emelia Yantian, secretària general de GSBI, un altre sindicat d'Indonèsia present a l'acte.

L'acord actual ha estat possible gràcies a la campanya "Play Fair", que des de 2004 ve insistint que les grans marques globals de roba esportiva adoptin mesures concretes per millorar les condicions en les seves cadenes de subministrament. La campanya va estar representada en aquesta històrica signatura per Oxfam Austràlia, la Federació Internacional de Treballadors del Tèxtil, Vestuari i Cuir, i la Campanya Roba Neta.

Amb vistes als Jocs Olímpics de 2012, la campanya "Play Fair" convidarà a altres marques de vestuari i articles esportius a sumar-se al protocol.

Vols llegir el Protocol sobre Llibertat d'Associació?

Firmants del pacte a Indonèsia.

Una nena cosint a mà pilotes de futbol.

Més informació:

Però encara queda molt per fer. Saps, per exemple, qui i com va fabricar les pilotes del futbol del Mundial de Sud-àfrica? Fes un cop d'ull a l'últim informe realitzat per la Campanya Roba Neta sobre explotació infantil al món de l'esport.