Repulsa davant d'una nova tragèdia evitable a Bangladesh. Etiquetes de Mango i Primark trobades a la fàbrica

25/04/2013

SETEM Federación

siguiente

La Campanya Roba Neta, que lidera SETEM a l'Estat espanyol, juntament amb els sindicats i les organitzacions de drets laborals a Bangladesh exigeixen l'acció immediata de les marques tèxtils internacionals després de l'esfondrament de l'edifici Rana Plaza a Savar (Dhaka) a Bangladesh. L'ensorrament de l'edifici de vuit pisos, que abasta tres fàbriques i un centre comercial, s'ha cobrat ja la vida de 162 persones i hi ha més de 1.000 persones ferides. La xifra segueix augmentant dramàticament.


Els activistes van aconseguir ahir entrar a les ruïnes de 'Rana Plaza' i van recollir etiquetes i altra documentació que vinculen les fàbriques que estaven en aquest edifici amb algunes de les principals marques europees: la marca catalana Mango i la britànica Primark. En les seves pàgines web, les fàbriques sinistrades esmenten entre els seus llistats de clients també a C&A, KIK i Wal-Mart. Tant C&A com KIK i Walmart estan també implicades en l'incendi de la fàbrica Tazreen, no molt lluny d'Savar, on 112 treballadors/es van morir en un incendi fa exactament cinc mesos. La marca KIK també va estar implicada en l'incendi de la fàbrica de Ali Enterprises al Pakistan, on prop de 300 persones que hi treballaven van morir cremades al setembre de 2012.

La Campanya Roba Neta a Espanya va contactar ahir amb Mango per conèixer la seva relació amb les fàbriques sinistrades. Segons Mango, "no tenen producció en aquestes fàbriques" i les etiquetes trobades s'expliquen perquè estaven en converses amb una de les fàbriques per "una comanda de prova a futur". La Campanya Roba Neta segueix recaptant evidències i proves de la relació de les marques internacionals amb les fàbriques.


Els i les treballadores mortes i ferides estaven produint peces a la fàbrica quan a l'edifici que tenia pisos construïts suposadament de manera il·legal es va escoltar un fort so després del qual hi va haver un ensorrament, deixant només la planta baixa intacta. Aquest últim ensorrament ens mostra un cop més que les auditories voluntàries utilitzades per les marques per donar seguiment als seus fàbriques han fallat en protegir la vida dels i les treballadores.

Els grups de drets laborals afirmen que aquestes morts innecessàries continuaran llevat que les marques internacionals i el govern de Bangladesh acorden signar de manera obligatòria programes de seguretat per a les seves fàbriques proveïdores. "És increïble que les marques segueixin negant-se a signar un acord vinculant amb els sindicats i els grups de treball per posar fi a aquestes condicions de treball insegures. Una tragèdia després d'una altra ens mostra que el seguiment que fan les marques als seus fàbriques és totalment inadequat ", diu Tessel Pauli de la Campanya Roba Neta internacional. Des de la Campanya Roba Neta s'afegeix: "En aquest moment les famílies de les víctimes estan de dol i la comunitat està en xoc. Però, els centenars de persones ferides en l'enfonsament i les famílies, estan sense ingressos i sense suport. Les marques s'han de responsabilitzar de proveir una compensació a llarg termini per a les famílies ".


Per posar fi a aquestes tragèdies, la Campanya Roba Neta demana a les marques que tenen producció a Bangladesh que signin immediatament el “Bangladesh Fire and Building Safety Agreement”  (programa per a la millora de la seguretat en les fàbriques de Bangladesh). La Campanya Roba Neta internacional, juntament amb els sindicats de Bangladesh, el sindicat internacional Industriall i organitzacions de defensa dels drets laborals dels Estats Units i Canadà han desenvolupat aquest programa sectorial que inclou inspeccions independents en matèria de seguretat de les fàbriques, capacitació, divulgació dels drets dels i les treballadores i una revisió en profunditat de les normes de seguretat.


És un acord pragmàtic i transparent i l'únic acord que compta amb el suport de tots els grups de defensa dels drets laborals locals i internacionals. L'any passat l'acord va ser signat per la companyia dels EUA PVH Corp (propietària de Calvin Klein i Tommy Hilfiger) i el minorista alemany Tchibo. Els impulsors del programa portem mesos demanant a les principals marques de la indústria tèxtil que signin la iniciativa per tal de garantir la seva ràpida aplicació. El programa té l'objectiu de salvar les vides de centenars de milers de persones treballadors que actualment estan en situació de greu risc en fàbriques insegures que en moltes ocasions han estat construïdes il · legalment, com sembla que és el cas de la tragèdia d'ahir.


La Campanya Roba Neta espera que Mango s'involucri en els pròxims dies en els esforços col·lectius per proveir ajuda d'emergència i reparació a les famílies de les víctimes i ferits/es, així com s'espera que Mango s'incorpori en breu al programa "Bangladesh Fire and Building Safety Agreement ".


La xarxa internacional Campanya Roba Neta porta investigant, denunciant i fent campanyes per millorar la seguretat a les fàbriques de roba de Bangladesh des de l'esfondrament de la fàbrica Spectrum a l'any 2005. A Spectrum, ara fa exactament 8 anys, van morir 64 persones que fabricaven peces de roba per a empreses internacionals, entre d'altres, Zara, Carrefour i Karstadt Quelle.

Repulsa internacional davant una nova tragèdia evitable.

Més informació:

robaneta.org