Acord de compensació per a les víctimes de Tazreen a Banga Desh

26/11/2014

SETEM Federación

siguiente

Dos anys després que 120 persones perdessin la vida a la fàbrica Tazreen Fashions situada a Dhaka (Bangla Desh), s'ha arribat a un acord entre IndustriALL Global Union i els seus afiliats locals, la Campanya Roba Neta i l'empresa C&A per pagar les indemnitzacions a les víctimes de la tragèdia.

El 24 de novembre de 2012, Tazreen Fashions, fàbrica de roba que subministrava a nombroses marques internacionals, va quedar arrasada per un incendi. Les portes d'emergència estaven bloquejades, 120 persones van morir atrapades o tractant d'escapar de les flames. Altres 300 van resultar ferides greument. Durant dos anys aquestes treballadores s'han enfrontat a la pobresa i als problemes mèdics derivats de l'incendi.

En els últims dies, les parts implicades han mantingut negociacions, facilitades per la OIT, per acordar els principis de l'acord. Els detalls del programa s'ultimaran en els propers dies, amb l'esperança que l'indemnització sigui finalment lliurada. Ineke Zeldenrust, coordinadora del Secretariat Internacional de la Campanya Roba Neta ha declarat: "Just abans del segon aniversari ens complau poder anunciar que la Campanya Roba Neta i IndustriALL hem arribat a un acord marc amb C&A sobre els principis d'un procés de compensació. El sistema d'indemnització es basarà en el desenvolupat per les víctimes de Rana Plaza. Aquest sistema cobreix la indemnització per pèrdua d'ingressos, realització d'avaluacions mèdiques independents i tractament mèdic continuat".

Com a part d'aquest acord, la Fundació C&A s'ha compromès a aportar una quantitat significativa per indemnitzar de manera completa i justa a les víctimes de Tazreen, a més dels fons que ja ha assignat. Els detalls finals de l'acord es resoldran i faran públics un cop concretada la quantitat d'indemnització necessària. Ineke Zeldenrust afegeix: "Saludem el paper exercit per C&A en aquest procés, ha resultat decisiu per assolir aquest acord."

En el context del nou acord, la Campanya Roba Neta torna a fer una crida a la resta de marques vinculades amb aquesta tragèdia perquè es comprometin a contribuir de manera immediata i substancial al fons de compensació. Els/les treballadors/es diuen que en el moment de l'incendi acabaven d'acabar un enviament per Walmart, que era el principal comprador de les peces confeccionades en Tazreen. "Walmart encara no ha assumit cap responsabilitat pels treballadors i treballadores mortes i ferides", va dir Babul Akhter del sindicat bangladeshià BGIWF (per les seves sigles en anglès), afiliat a IndustriALL. Els i les treballadores de Tazreen Fashions també van produir peces per la detallista de baix cost alemanya Kik, El Corte Inglés, Edinburgh Woollen Mill, Piazza Itàlia, Disney, Sears, Dickie, Delta Apparel i Sean John. Cap d'aquestes marques ha pagat un cèntim per indemnitzar les víctimes. Li&Fung (La Xina), el major agent intermediari del món, i la Fundació C&A han realitzat alguns pagaments a través del govern de Bangla Desh. L'espanyola El Corte Inglés i l'alemanya Kik han fet promeses informals per tal compromís i la Campanya Roba Neta demana ara que aquestes promeses es converteixin en compromisos de pagaments concrets i públics.

La Campanya Roba Neta, coordinada per SETEM a l'Estat Espanyol, fa una crida a aquestes marques perquè segueixin l'exemple marcat per C&A en aquest cas i demostrin que les necessitats de les víctimes de Tazreen són ara la seva prioritat.

Més informació:

Campaña Ropa Limpia