La Campanya Roba Neta condemna l'assassinat de l'activista guatemalenca Brenda Marleni Estrada Tambito

06/07/2016

SETEM Federación

siguiente

La Campanya Roba Neta condemna el brutal assassinat de la sindicalista Brenda Marleni Estrada Tambito ocorregut el 19 de juny a Ciutat de Guatemala. El seu assassinat es va produir en un context de creixent violència cap a les defensores dels drets humans a Guatemala. La Campanya Roba Neta trasllada la seva solidaritat amb la família de Marleni Estrada i amb el moviment sindical guatemalenc amb aquesta declaració pública. Mitjançant una carta dirigida al President del govern de Guatemala exigim una investigació immediata i imparcial i que els culpables materials i intel·lectuals d’aquest crim hagin de comparèixer davant la justícia. Així mateix, sol·licitem que s’adoptin mesures de protecció cap a la família de Marleni Estrada i que es garanteixi l’exercici de l’activitat sindical sense temor a represàlies.

Al moviment sindicalista guatemalenc, a les dones defensores dels drets humans de Guatemala i a la Concertación Regional de Mujeres por un Trabajo Digno.

La Campanya Roba Neta (Clean Clothes Campaign), una xarxa internacional composada per més de 250 organitzacions laborals, sindicals, de dones i de consumidores operant en diferents continents per millorar les condicions laborals de les treballadores de la industria indumentària, ha quedat consternada i vol manifestar la seva enérgica condemna davant del covar i vil assassinat de Brenda Marleni Estrada Tambito diumenge 19 de junny de 2016, que va rebre cinc bales mentre que conduïa per Ciudad de Guatemala.

Marleni Estrada, advocada i sindicalista, va dedicar la seva vida a defensar els drets humans. Ocupava els càrrecs de subcoordinadora de la Comisión de Asesoría Jurídica de la Unión Sindical de Trabajadores de Guatemala (UNSITRAGUA-HISTORICA), i era membre del Grup d’Organizadores de Guatemala i del Equipo Jurídico Continental de la Confederación Sindical de las Américas (CSA). Aquest crim cobreix de dol de nou el sindicalisme mundial i reflecteix el clima de terror i persecució que segueix existint a Guatemala i que pateixen treballadores i les seves representants sindicals.

L’assassinat de la defensora Brenda Marleni Estrada Tambito no és un cas aïllat. Durant els últims 8 anys, Guatemala compta amb el trist record de 96 assassinats d’activistes sindicals, i, segons informa la Red de Defensores de Derechos Laborales, ja durant el primer trimestre del 2016 les defensores de drets laborals van ser víctimes d’un altre assassinat, un cas de violència física i 12 incidents d’amenaces, assetjaments i intimidació.

El moviment sindical internacional no tolerarà que se segueixi assassinant, amenaçant i perseguint sindicalistes a Guatemala i que continuï la cultura d’impunitat que impera en aquests moments a Guatermala davant dels crims contra aquelles persones que defensen els drets humans.

Per aquesta raó, des de la Campanya Roba Neta, ens unim a la crida de la Asociación de Trabajadoras del Hogar, a Domicilio y de la Maquila (ATRAHDOM) i del moviment sindical guatemalenc en general, perquè el Ministeri Públic i la Comisión contra la Impunidad en Guatemala (CICIG) iniciïn amb la major diligència possible les investigacions pertinents per trobar les responsables materials i intel·lectuals d’aquest crim, perquè se les castigui conforme digui la llei. De la mateix manera, exigim que s’adoptin els mesures de protecció necessàries per garantir la integritat física i psicològica de la família de la companya Brenda Marleni Estrada Tambito i la de totes les activistes sindicals perquè puguin dur a terme la seva tasca democràtica sense temor a represàlies.

Així mateix, expressem la nostra solidaritat amb la família Brenda Marleni i amb tot el moviment sindicalista de Guatemala, que continua la seva lluita per la defensa dels drets laborals en el context actual de violacions sistemàtiques de drets humans a les persones que els defensen.

En solidaritat,

Campanya Roba Neta
Clean Clothes Campaign