#universitatsenaccio, la compra pública responsable d'electrònica a les universitats a un clic

26/09/2019

SETEM Catalunya

siguiente

Ens mobilitzem per tal que les universitats públiques catalanes, mitjançant el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), formin part de la fundació Electronics Watch, la primera organització independent que treballa per millorar les condicions de treball en la indústria electrònica mitjançant el monitoratge amb la participació activa de les persones treballadores i el poder de la compra pública.

A través del lloc web http://universitatsenaccio.cat/ les comunitats universitàries –alumnat, exalumnat, PAS i professorat –podeu fer arribar la vostra petició als rectorats així com al CSUC. Al web de campanya també hi trobareu una Guia d’activisme adreçada al moviment estudiantil català que recull els coneixements i les eines necessàries per a la mobilització a les universitats de Catalunya, com ara la organització de xerrades i tallers sobre la temàtica, difusió d’anuncis a l’aula, i també a xarxes socials i mitjans de comunicació universitaris, entre d’altres accions.

Vulneracions de drets a les maquiles d’electrònica
La compra pública d’equipaments electrònics és un dels capítols de despesa més importants de les institucions públiques i especialment de les acadèmiques. Els ordinadors i altres equipaments electrònics que compren les universitats provenen molt sovint de maquiles electròniques: fàbriques d’explotació laboral en què les persones treballadores cobren salaris de pobresa per jornades de treball excessives en fàbriques perilloses per a la seva salut a causa dels productes tòxics que s’hi manipulen. La discriminació, el treball forçós i la repressió sindical estan a la base dels abusos de drets humans en aquests centres de producció.

A través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), les universitats públiques catalanes tenen contractes milionaris que acaben beneficiant a les grans marques responsables de les vulneracions sistemàtiques de drets humans al llarg de la seva cadena de producció. Aquest poder de compra ara pot ser utilitzat a favor d’unes relacions comercials i laborals més justes a través d’Electronics Watch (EW). Les universitats i altres institucions públiques que actuen conjuntament amb EW poden imposar condicions de respecte als drets humans en els seus contractes i dialogar amb força amb els líders del mercat com Apple, HP, Dell, Samsung i altres.

Sobre Electronics Watch
En l’àmbit de l’electrònica, SETEM Catalunya va impulsar el 2015, juntament amb sis altres organitzacions europees, la creació d’Electronics Watch, una fundació que proporciona al sector públic un monitoratge independent de les condicions de treball a les fàbriques dels productes electrònics que contracta, i en combina el poder de compra per a una major incidència per a fomentar el treball decent en el sector. Actualment, SETEM forma part de l’equip d’EW, concretament com a representants de país per tal de promoure les adhesions de més institucions públiques a la Fundació.