SETEM Catalunya en solidaritat amb el col·lectiu Riders x Drets

05/06/2019

SETEM Catalunya

siguiente

 

Des de SETEM Catalunya volem manifestar el nostre suport a la lluita de les persones treballadores de GLOVO que denuncien les condicions de treball precàries "que les denigra i les obliga a autoexplotar-se". El passat dissabte 25 de maig va morir atropellat un repartidor d'aquesta empresa mentre treballava. 
 
GLOVO ha manifestat que la persona atropellada no era repartidor de l'empresa i el col.lectiu Riders x Drets, col·lectiu creat arran de les condicions precàries de les empreses com GLOVO i/o Deliveroo, denuncia que el model de contractació de "falsos autònoms" possibilita situacions de molta vulnerabilitat i manca de condicions formals que permeten que hi hagi treballadors que estiguin treballant sota la cobertura d'altres companys autònoms però sense la protecció de drets laborals i de seguretat social. Riders exclamava "la precarietat ens mata, Glovo mata, no permetrem ni una mort més".
El portaveu de Riders x Drets, Dani Gutiérrez, ha lamentat a mitjans de comunicació aquesta tragèdia que preveien que podia succeir i que,malauradament, servirà per visibilitzar i, esperen, posar fi a les condicions de treball precàries i insegures per aquest col.lectiu de treballadores.També ha denunciat la pressió a la qual estan sotmeses que les obliga a anar molt de pressa i assumir un alt risc i perill en la seva feina. Així mateix, posen de relleu que no reben cap formació en prevenció de riscos laborals ni tenen assegurança mèdica per cobrir possibles accidents laborals.
Denunciem que l'empresa no s'ha fet responsable d'aquesta mort i que les condicions de treball que promou augmenten la sinistralitat laboral. A més, GLOVO no contempla les mesures de protecció necessàries per garantir un treball en condicions de salut i seguretat adequades. D'una banda, promou unes condicions que contribueixen als accidents, perquè com més repartiments fan i més ràpid els executen, més feina els donen, és a dir, hi ha una optimització de la productivitat que no està a subjecta a unes condicions dignes de treball.  D'altra banda, no ofereixen a les persones treballadores els equips necessaris per a realitzar la seva tasca amb seguretat, vulnerant així els principis bàsics de seguretat i salut en el treball, recollit en diverses convencions de l'Organització Internacional del Treball. Per exemple, no els faciliten cascos i/o altres equips de protecció.

Com a entitat que defensem els drets laborals en les cadenes de subministrament global de la indústria tèxtil i electrònica, volem posar de relleu la globalització de la precarització i l'explotació laboral de les persones treballadores en el model capitalista que reprodueix la vulneració dels drets laborals de les persones treballadores al Sud global, però també aquí, a casa nostra. Volem mostrar la nostra solidaritat amb les companyes de Riders x Drets i enviem el nostre suport a la família i als amics i amigues del treballador que va perdre la vida. Recolzem les exigències de les treballadores sobre la responsabilitat per part de l'empresa d'aquesta tragèdia, fem una crida a les Institucions per regular el sector per garantir els drets laborals de les persones treballadores i remarquem el nostre desacord amb les condicions laborals que estan oferint aquests tipus d'empreses.

Cap mort més, cap vulneració de drets laborals, ni a Catalunya, ni enlloc.