Registrem la Proposta de Llei per a la creació del Centre Català d’Empreses i Drets Humans

21/06/2020

SETEM Catalunya

siguiente

La societat civil catalana ha aconseguit un gran acord polític per promoure una proposta legislativa pionera. Hem registrat al Parlament de Catalunya la Proposta de Llei per a la creació del Centre Català d’Empreses i Drets Humans, amb el suport dels grups parlamentaris de Junts perCatalunya, ERC, Socialistes i Units per Avançar, Catalunya en Comú Podem i CUP-CridaConstituent. La proposta ha estat elaborada pel Grup de Treball d’Empresa i Drets Humans, del qual SETEM en forma part i que és responsable també de la nova pàgina web alertaDH.org, creada per visibilitzar casos greus de vulneracions d’empreses catalanes a països tercers.

L’objectiu del futur Centre Català és l’avaluació de l’impacte exterior sobre els drets humans, lapromoció de la pau i el desenvolupament sostenible, de les operacions de les empresasamb seu a Catalunya i/o que tenen inversions i activitats a Catalunya. Per això, el punt departida del grup de treball era vetllar perquè Catalunya sigui referent en la defensa delsdrets humans.

El Parlament de Catalunya ja ha mostrat reiteradament el seu suport a la creació d’aquest Centre amb tres resolucions des del 2016 (dos d’elles per unanimitat i la tercera per majoria absoluta). Amb aquest Centre, Catalunya seria pionera en la defensa dels drets humans en el món i en garantir l’actuació responsable de les empreses transnacionals de matriu catalana, tal i com s’està sol·licitant des de Nacions Unides. 

El Centre serà un organisme públic i independent que retrà comptes a la societat civil, al Parlament i al Govern de la Generalitat. El seu principal objectiu serà el seguiment i  avaluació de l’impacte, sobre els drets humans i el medi ambient de comunitats o regions d’altres països, per part d’empreses amb seu a Catalunya i/o que tenen inversions i activitats a Catalunya. A més el Centre impulsarà propostes de regulació y disseny de polítiques públiques, per exemple, en els processos de contractació pública. Una de les seves tasques més importants serà la recerca i seguiment dels casos de vulneració dels drets humans, sobretot en els països més empobrits. De ser aprovada aquesta propuesta pel Parlament, Catalunya es convertirà en un referent internacional en la garantia i el respecte dels drets humans. Es tracta d’una proposta totalment innovadora que podria resultar inspiradora per a la pròpia implementació del Tractat Vinculant de les Nacions Unides tan aviat sigui aprovat.

Les entitats de pau, cooperació i drets humans treballem des del 2014 per fer realitat aquest Centre, que creuen augmentarà l’impacte estratègic de la política de cooperació internacional i es convertirà en un exemple de coherència de polítiques públiques, tal i com estableix la Llei catalana de Cooperació i la Llei d’Acció Exterior.

Per la seva banda, el nou web alertaDH.org és també fruit del treball que du a terme l'Eix d'#EmpresaiDH de Lafede, format per 15 organitzacions, entre les que es troba SETEM. Aquest grup es va iniciar el 2015, arran de la investigació realitzada a Buenaventura (Colòmbia). Llavors es van denunciar al Parlament els greus impactes socials i mediambientals que l’empresa catalana TCB estava provocant a la ciutat costera colombiana. Des d’aleshores el Grup ha recollit nombrosos exemples d’altres casos de conflictes socials i vulneracions de drets humans comesos arreu del món per part d’empreses catalanes que operen a l’exterior.

Des de SETEM hi participen activament les campanyes d'Electrònica Justa i Roba Neta. Precisament aquesta última ha compatit dos dels casos que es recullen a la nova pàgina web: el cas Rana Plaza i el Cas Bravo Textil.

La presentació pública del nou web tindrà lloc en el marc d'activitats proposades pel Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET) i es farà dintre del webinar “Empreses Transnacionals i Drets Humans, un Oxímoron?” , el pròxim  30 de Juny a les 18:00h en línia. Durant l’acte també es presentarà el llibre “A dónde va el capitalismo español”, d'Erika Gonzalez i Pedro Ramiro, membres del Observatorio de Multinacionales en América Latina.

Consulta el nou web