Posicionament de SETEM Catalunya davant l’Emergència Climàtica i Ecològica

25/09/2019

SETEM Catalunya

siguiente

A dia d’avui, els senyals d’alarma davant la crisi climàtica i ecològica se succeeixen dia rere dia, informe rere informe. És una emergència i la tenim ben bé davant, prova indiscutible que patim un retard considerable en aplicar les mesures que calen. Mesures que han de servir per reduir els impactes socials més greus, evitar l’extinció de milers d’espècies i provar d’evitar que la dinàmica en la qual ens trobem esdevingui irreversible i posi en risc fins i tot la vida humana a la Terra.

Aquesta transició (per no dir revolució) s’ha de dur a terme amb justícia social i amb justícia climàtica. La justícia social implica distribuir de manera justa els costos, afavorint sempre els col·lectius més febles. La justícia climàtica implica tenir en compte globalment qui té la major responsabilitat, o sigui, qui ha provocat en major mesura el problema, i no permetre que els pobles que han contribuït menys a la crisi siguin els que la pateixin en major mesura. La solució és un nou sistema pel qual SETEM porta dècades treballant, un nou sistema just, humà, solidari, sostenible i saludable.

En aquest context, SETEM Catalunya dona la benvinguda als nous moviments socials globals com Fridays for Future, Extinction Rebellion o By2020WeRiseUp, que estan reclamant -a casa nostra també- una acció ràpida i decidida per enfrontar aquesta crisi.

SETEM Catalunya ens adherim a la Setmana d’Acció Global pel Clima, que a Catalunya té el dia principal el proper 27 de setembre, amb una vaga estudiantil i de consum, mobilitzacions en carrers i centres de treball. I us animem, a totes vosaltres, a participar-hi activament, en aquesta i en totes les mobilitzacions i accions noviolentes futures.

El Pla Estratègic de Setem Catalunya 2011-2015 diu el següent:

“...es preveu -i ja es veu actualment-, que les conseqüències més brutals del canvi climàtic i de l’escalfament del planeta, causat essencialment per les accions de les societats anomenades “desenvolupades”, siguin patides en major grau per la ciutadania que viu en els països empobrits, ja que les seves societats disposen de molts menys recursos per fer front a aquests canvis i poder-s’hi adaptar.”

El nou Pla Estratègic vigent inclou dues perspectives transversals: la feminista i l’ecologista; i ho justifica de la següent manera:

Vivim en un paradigma que va néixer amb la revolució industrial i ha crescut amb l’esclavitud, la indústria del petroli i la tecnologia. El paradigma patriarcal fragmenta i separa el planeta, el món i la societat, generant desequilibris naturals, socials i de gènere que estan creixent de forma exponencial, fins arribar a conseqüències sistèmiques amb resultats imprevisibles. Treballem per una cultura feminista que valori la diversitat tant de gènere com cultural i humilment reconegui la pertinença de l’espècie humana dins la naturalesa.”

Canviem el sistema, no el clima. Perquè si perdem aquesta lluita, les perdem totes.