Nou informe de la Campanya Roba Neta: Les marques encara estan molt lluny de garantir un salari digne

31/03/2014

SETEM Federación

siguiente

La Campanya Roba Neta, que coordina SETEM a l'Estat Espanyol, presenta "Salaris Dignes" , un estudi en profunditat sobre el que estan fent 50 de les marques més importants d'Europa, entre elles tres espanyoles (Desigual, Mango i Inditex) per garantir que les treballadores que elaboren les peces que venen rebin un salari digne. Aquest estudi demostra la distància que es troben les empreses per garantir aquest dret fonamental.


"Tot i que un salari digne és un dret humà, cap de les 50 companyies líders està pagant un salari digne", ha dit Anna McMullen, la coordinadora de l'estudi. "L'informe mostra que tot i que més marques són conscients del salari digne i reconeixen que és una cosa que s'ha de recollir en els seus codis de conducta i en la seva RSC, és decebedor comprovar que la major part de les marques investigades no han arribat més enllà. Atès que hi ha milions de dones i d'homes en tot el món que depenen de la indústria tèxtil, és vital que aquestes paraules es converteixin en accions reals com més aviat millor".

Segons aquest informe (en castellà i anglès), és fonamental que Inditex desenvolupi paràmetres basats en el cost real de la vida de les treballadores i garanteixi que s'incloguin en el preu que paguen les fàbriques, així s'acostarien a la consecució d'un salari digne.

Per la seva banda, Mango encara no s'ha compromès a garantir un salari digne per a les persones treballadores de les seves fàbriques proveïdores, ni tan sols l'inclou en el seu codi de conducta.

L'última marca espanyola analitzada en aquesta investigació és Desigual. Aquesta marca no compta amb paràmetres per garantir un salari digne , i tampoc publica informació sobre drets laborals o comerç ètic.

La lluita pels salaris dignes està arribant a un punt crític
En els principals països productors del sector tèxtil, com ara a Cambodja, la lluita pels salaris dignes contínua, ja que segons les últimes xifres d'Àsia Floor Wage Alliance, els salaris dignes, en general, tripliquen el salari mínim que reben les treballadores del sector tèxtil.

Les treballadores de Cambodja, per exemple, cobren menys de 73 euros al mes, és a dir, només el 22% de la xifra del Salari Digne d'Àsia per Cambodja. Durant els últims mesos, les treballadores del sector tèxtil han patit una creixent violència i agitació ja que exigeixen un salari mínim de 116 euros, que segueix sent només una fracció del que seria un salari digne.

"Els meus despeses augmenten dia a dia", diu Lili, una treballadora d'una fàbrica de Cambodja. "Tot i que les treballadores mengem juntes en una habitació petita i les meves companyes em presten diners, només podem gastar-nos una petita quantitat cadascuna, perquè totes hem de preocupar de com podrem enviar diners a les nostres famílies".

La Campanya Roba Neta ha realitzat un estudi per veure fins a quin punt es posen en pràctica les polítiques de les principals marques. Les companyies tenen un paper vital per garantir que es pagui un salari digne, ja que podrien canviar els preus i els seus hàbits de compra garantint que els salaris que es paguen siguin suficients perquè les treballadores visquin de forma digna.

Aquest informe està dins de la campanya "Salaris Dignes" que vam llançar al novembre del passat any. La Campanya Salaris Dignes té com a objectiu aconseguir un salari digne per a les persones treballadores de les fàbriques tèxtils amb el suport de les milers d'activistes de la Campanya Roba Neta i dels consumidors i consumidores europees.

Portada de l'informe "Salaris Dignes".

Fes click en el gràfic per veure'l ampliat.

Fes click en el gràfic per veure'l ampliat.