No sandblasting!: Els texans desgastats causen víctimes mortals a diversos països

05/04/2011

SETEM Catalunya

siguiente

La moda de vestir pantalons texans desgastats està costant vides en països com Turquia, Bangla Desh, la Xina o l'Índia, on es produeix la major part de la roba que vestim. Aquesta aparença de "desgastat" se sol aconseguir mitjançant la perillosa tècnica del "sandblasting", que consisteix a aplicar un raig de sorra directament sobre el teixit texà. Es tracta d'un mètode molt barat utilitzat per a les grans marques, que no tenen en compte un altre cost: el de la salut de les persones que confeccionen els texans, a l'altre costat del planeta. Hi ha altres mètodes per desgastar texans, però no són tan barats.

La iniciativa No Sandblasting endegada el dia 2 de març per la Campanya Roba Neta (CRN), que coordina SETEM a l'Estat espanyol, evidencia una vegada més les nefastes conseqüències de la globalització neoliberal en la que estem immersos. En aquest cas és l'ús d'una tècnica perillosa per part de la industria de la confecció que havent estat prohibida primer a la Unió Europea i després a Turquia se segueix desenvolupant a Turquia, tot i la prohibició, a països on la legislació és molt més laxa com Bangla Desh, Xina, Pakistan, Índia o Síria.

Però per què és perillosa la tècnica del raig de sorra? Els informes mèdics procedents de Turquia van relacionar la producció de texans amb la malaltia de la silicosi, ja que, abans, als treballadors afectats se'ls diagnosticava, erròniament, tuberculosi. Actualment, s'estima que unes 5.000 persones treballadores del "sandblasting" pateixen silicosi, una malaltia crònica que els impedeix treballar i fer vida normal. D'aquestes, com a mínim 46 han mort.

Des de la CRN es pretén pressionar a les marques de moda per a que eradiquin aquesta tècnica i assumeixin la seva responsabilitat assegurant que qui ha emmalaltit de silicosis a causa de la tècnica del “sandblasting” i les seves famílies rebin les indemnitzacions adequades. Així mateix, pretén implicar a persones consumidores, dissenyadors i dissenyadores i governs dels països productors.

 

ropa limpia

Sandblasting. Foto: CRN

Més informació:

I què pots fer tu?

Quan vagis a comprar uns texans, demana informació a les botigues.

Entra a www.nosandblasting.org i signa el manifest.