Les ONG de Tarragona es posicionen sobre la situació a Nicaragua

16/07/2018

SETEM Catalunya

siguiente

La Coordinadora d'ONG de Tarragona, sota la coordinació de la delegació de SETEM al Camp de Tarragona, han emès un comunicat de condemna a la repressió del govern de Nicaragua contra la seva població, en la línia del posicionament que va publicar LaFede.cat fa uns mesos.

A continuació podeu llegir el comunicat íntegre:

Comunicat de les organitzacions que formem part de la Coordinadora d’ONG de Tarragona sobre la situació a Nicaragua

Les organitzacions i persones que als anys 1979-89 vam vibrar amb la Revolució popular sandinista després d’aconseguir derrotar a la dictadura somozista, i la vam recolzar activament, així com les que s’han incorporat posteriorment desenvolupant projectes de cooperació que completen dècades de solidaritat i d’aprenentatge en comú, ens sentim profundament preocupats i consternats per la situació a Nicaragua.

Aquella revolució va ser un projecte polític transformador i col·lectiu, construït sobre la voluntat de millorar la vida de les classes populars, obert a la participació de tots els sectors socials incloent la solidaritat internacional, amb una identitat pròpia diferent que va ser un exemple participatiu pels altres països de la regió, per això va provocar una dura resposta dels EEUU amb una sagnant i il·legal guerra d’agressió, que va durar 10 anys.

Després de perdre les eleccions al 1990 i fracassar en dos intents mes, els sandinistes liderats per Daniel Ortega aconsegueixen guanyar-les al novembre de 2006. Des de les hores, el poder que van acumulant Daniel Ortega i el seu nucli fa que molts dirigents sandinistes vagin abandonant el partit, es produeixin escissions i s’allunyin molts militants de base. Els pactes amb els grans empresaris del COSEP, amb l’Església i l’aplicació de les receptes del FMI van provocant un seguit de lleis que no son en absolut compartides per gran part de la població. És evident que governar un país que va intentar una revolució democràtica i obligar-lo ara a acceptar les imposicions del poder econòmic, religiós i dels organismes internacionals que empenyen cap a la transformació neoliberal de l’economia, és molt difícil. Més si es fa sense la seva participació i partint d’una gran part de la població dins el nivell de pobresa.

Per això entenem, que a part de l’interès dels poders econòmics nacionals, internacionals i dels EEUU en provocar la desestabilització de Nicaragua, igual que estan fent en molts països de la zona, l’acumulació de poder de la família Ortega i el nucli que l’envolta, tenen gran part de la culpa de la revolta popular que està patint el país.

Un cop arribada la situació actual, i acceptant que hi ha actes violents per les dues parts, som absolutament crítics amb la situació de repressió que s’ha desfermat en el país per part del govern, amb una violència desproporcionada, innecessària i injustificable que ha causat quantitat de morts. Per això condemnem la repressió del govern nicaragüenc contra la seva població i li exigim que:

  • Aturi immediatament tot tipus de repressió
  • Desmantellar els grups parapolicials
  • Obrir el diàleg i la negociació amb tots els sectors socials populars implicats: estudiants, joves, dones, camperols, etc
  • Respectar escrupolosament els drets de la població: a la protesta, a la participació política, a la integrat física, a la lliure circulació, al treball, etc
  • Crear un mecanisme independent d’investigació, amb participació internacional, per conèixer i jutjar els responsables dels actes de violència de tots els sectors implicats, ja siguin autors físics com intel·lectuals del fets

Tarragona, juliol de 2018