La producció de monocultius produeix desallotjaments a Guatemala

08/04/2011

SETEM Catalunya

siguiente

El Comitè d'Unitat Camperola (CUC) de Guatemala, organització que col·labora amb SETEM en la realització dels Camps de Solidaritat, ha denunciat que s'estan produint desallotjaments violents a la Vall de Polochic per culpa de l'extensió del monocultiu de sucre.

La segona setmana de març l'exèrcit, la policia nacional i grups privats, fortament armats, van desallotjar 12 comunitats indígenes i camperoles a la vall del Polochic. Els desallotjaments van ser violents: casa cremades, collites i cultius destruïts, 12 ferits i un camperol assassinat.

Segons la informació del CUC, aquest desallotjament es deu a que grups privats "han aconseguit per mitjà de tràfic d'influències l'aprovació d'un préstec del Banc Centreamericà d'Integració Econòmica per arribar a la Vall del Polochic, apropiar-se de les terres i introduir la producció extensiva de canya de sucre".

"Aquests monocultius ocupen grans quantitats de terra, desplacen a poblacions senceres, contaminen la terra i les fonts d'aigua, atempten contra la salut de poblacions completes, atempten contra el dret a l'alimentació de les comunitats" alerta la CUC.

El dret a la propietat privada no ha d'estar sobre el dret a la vida i l'alimentació. Foto: CUC

La concentració de la terra en poques mans nega el dret a la propietat privada de més de 800 mil famílies camperoles. Foto: CUC

Més informació:

www.cuc.org.gt