Els Camps augmenten la implicació social de la joventut catalana

18/04/2011

SETEM Catalunya

siguiente

Es compleixen 20 anys des que SETEM Catalunya va iniciar els Camps de Solidaritat, sent pionera en el desenvolupament d'aquest tipus d'activitat. Coincidint amb aquesta data, l'associació ha celebrat una festa d'aniversari aquest dissabte 9 d'abril a l'espai Fontana de Barcelona, on ha presentat l'estudi 'La taca d'oli. 20 anys de Camps de Solidaritat: impacte en la societat catalana '.

L'estudi mostra l'efecte que ha tingut aquesta activitat en les més de 4.000 persones que han participat en aquest programa al llarg d'aquests 20 anys. La investigació s'ha dut a terme des de l'Observatori del Tercer Sector, un centre de recerca especialitzat en el tercer sector, i ha estat finançat per la Direcció General de Joventut i l'Ajuntament de Barcelona.

A partir dels grups de discussió i de les entrevistes en profunditat, els resultats de l'estudi destaquen com "els Camps de Solidaritat demostren un gran potencial per generar les transformacions individuals i col·lectives que el món necessita", segons Eduard Cantos, director de SETEM Catalunya . "Hem aportat el nostre gra de sorra per fer que la societat catalana sigui més solidària", afegeix.

Augment de la implicació social
El pas pels Camps de Solidaritat afavoreix que els participants decideixin augmentar la seva implicació social. En concret, el 79% de les persones que han realitzat Camps ha augmentat la seva implicació social en la societat catalana. D'una banda, aquelles persones que abans de l'experiència ja tenien una implicació social activa comenten que el pas per Camps reafirma i dóna força per a continuar duent a terme. Els que no tenien una implicació social, després dels Camps decideixen implicar-se socialment a Catalunya. Per a alguns, aquesta voluntat acaba convertint-se al cap del temps en una dedicació a nivell professional. Pel tipus d'implicació: un 56% participa en una entitat com a voluntari, un 53% participa en una entitat com a soci i un 15% crea una nova entitat.

Ruptura amb la visió paternalista
Un dels aprenentatges més comentat és que s'ha trencat amb la visió paternalista que proposa ajudar al Sud. La majoria de participants comenten com els va xocar arribar al Sud i comprendre com, en la majoria dels casos, les organitzacions que els acollien no necessitaven la seva ajuda. "Allà veus que no et necessiten, que no els has d'ajudar, que en molts casos el Nord és un impediment per al seu desenvolupament", diu un dels testimonis. Així, el coneixement del Sud en primera persona fa que els participants revisin prejudicis establerts des del Nord.

Canvis d'hàbits de consum
La majoria dels participants en la investigació han afirmat que l'experiència els ha fet ser més conscients i crítics en el seu consum al Nord. El 65% diu que després del pas pels Camps ha augmentat el consum de productes de Comerç Just, el 59% ha reduït el seu consum d'aigua o energètic i el 53% utilitza més el transport públic.

Segons les conclusions de l'estudi, els Camps de Solidaritat constitueixen, doncs, una escola de solidaritat i reforcen el teixit associatiu català. En definitiva, contribueixen a crear una societat més rica socialment.

L'estudi recull el testimoni de 19 persones que han participat als Camps de Solidaritat.

Els Camps de Solidaritat són un programa formatiu sobre les desigualtats Nord-Sud que consisteix a viure una experiència d'intercanvi, convivència i col.laboració en Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. L'activitat es realitza en més de 30 països, i en aquests 20 anys han comptat amb més de 4.000 participants.