Demana a Catalunya Caixa que deixi d'especular amb l'alimentació

07/03/2011

SETEM Catalunya

siguiente

Catalunya Caixa ha llançat un nou dipòsit financer anomenat 100% natural. Aquest curiós nom respon al fet que opera amb aliments, en concret amb el blat de moro, el cafè i el sucre.

La nova caixa, en la seva lluita per captar dipòsits, promou amb una inversió mínima (1.000 euros), la participació dels seus clients en l'especulació de les matèries primeres o especulació alimentària. Ho defineix com “la manera més natural d'invertir” i ressalta la seva gran rendibilitat per la imparable i desmesurada pujada de preus dels aliments.

És irònic que un dels projectes més emblemàtics de l'obra social de Catalunya Caixa sigui la Fundació Alicia, un centre d'investigació alimentària apadrinat per Ferran Adrià, que declara com a principal objectiu “que tots mengem millor a través de la divulgació i educació dels bons hàbits alimentaris”.

Des del 2008, l'ONU denuncia que l'especulació en productes alimentaris està darrere de les crisis alimentàries en més de 40 països.

Les polítiques del Banc Mundial (BM) i el Fons monetari internacional (FMI) han fomentat l'anomenat “cultiu d'exportació” que genera la total dependència de la importació dels productes que es consumeixen en els països del Sud. Els preus totalment volàtils d'aquests productes bàsics generen que la majoria de població no pugui cobrir el seu dret bàsic a l'alimentació.

L'especulació alimentària es fa evident en les contradiccions de les últimes pujades de preus on el comerç d'aliments sense regular acaba per incrementar el seu preu. El passat mes d'agost, segons dades de la FAO, el preu dels aliments va pujar un 5%, no obstant això la producció mundial de cereals en el 2010 va ser la tercera més gran de la història molt per sobre dels últims cinc anys. Aquest injust sistema només beneficia a un petit nombre d'empreses que protegides per unes abusives lleis de propietat intel·lectual, controlen les patents de llavors, pesticides o abonaments a nivell mundial.

Des de l'any 2000, SETEM aposta per les finances ètiques proposant-les com alternativa a la banca tradicional, sent l'única ONG espanyola que forma part de la xarxa de denúncia internacional Bank Track. Nosaltres, com a persones consumidores, podem dir NO a aquest tipus de productes especulatius i escollir les finances ètiques on tindrem la garantia que els nostres diners fomentarà una economia més justa i sostenible.

 

Notícia redactada pel grup de voluntariat de la campanya Finances Ètiques de SETEM Catalunya