Crònica del curs Eines per apropar-se al Sud

05/07/2018

SETEM Catalunya

siguiente

El passat dimarts 19 i dijous 21 de juny es va realitzar per primer cop el curs “Eines per apropar-se al Sud amb una mirada crítica”, amb col·laboració amb Acció Catalana per la Pau (ACP), Servei Civil Internacional (SCI) i International Action for Peace (IAP), a l’Espai Jove la Fontana.

La primera sessió va estar dinamitzada per Alla Krinitsyna, activista i formadora en cultura de pau i conflictologia, que ens va ajudar a reflexionar sobre el concepte “cultura” per poder relacionar-lo amb l’aprenentatge intercultural en totes les seves dimensions; què és xoc cultural, quines etapes té, etc. Seguidament, es va dur a terme una taula rodona a càrrec de Mar Millet de l’SCI, Carlos Medina de IAP, Gemma Monturiol de l’ACP i Marina Barceló de SETEM on vam poder escoltar les diferents experiències internacionals en contextos multiculturals a Kènia, Palestina, Colòmiba, Senegal, Camerun i el Salvador.

La segona jornada, a càrrec d’Alba Trepat i David Palau, tenia per objectiu fer un recorregut general sobre les vulneracions de Drets Humans i Laborals per part de les cadenes globals de subministrament i conèixer les lluites per assumir la sobirania com a forma d’autogovernança. L’Alba ens va endinsar en casos concrets a Filipines i la India, on a més hi viatjaran enguany dos grups dels participants dels Camps de Solidaritat. Seguidament, en David Palau, ens va parlar sobre la relació entre la producció porcina a Osona i les lluites camperoles d’Amèrica Llatina.

A través d’aquest cicle de formació, en el qual han participat diferents col.lectius i activistes del món associatiu i de voluntariat internacional, hem pogut fer reflexions prèvies necessaries per tal de ser conscients i responsables sobre el nostre impacte quan viatgem en contextos multiculturals al Sud Global.