Bones festes carregades de feminisme i consum crític!

21/12/2018

SETEM Catalunya

siguiente


S’apropa Nadal i, com sempre, a SETEM ja tremolem. D’una banda volem desitjar-vos unes bones festes i un bon any nou. Tot i això, no podem deixar de recordar tot el que envolta Nadal i la utilització que en fa un sistema patriarcal i basat en el consumisme desenfrenat per seguir maximitzant els seus beneficis destruint el medi ambient i desgastant les condicions laborals de les treballadores.

Des de sempre, i amb iniciatives com Pam a Pam o Roba Neta, intentem aconseguir que totes les persones visquin de forma digna i sense patir cap explotació, ni laboral ni de cap mena. Malgrat això, cada cop que arriben les festes de Nadal veiem com les compres i els excessos, que són el pa de cada dia durant tot l’any, es multipliquen encara més.

Aquest fet potencia les pràctiques i les condicions laborals deplorables a les quals estan sotmeses les treballadores, en la seva gran majoria dones, que han de produir encara més per satisfer el ritme frenètic de les comandes.

D'altra banda, enguany us animem a fixar-vos en  els petits micromasclismes que segur que tenen lloc a casa nostra, sobretot pel que fa a les tasques reproductives: gairebé sempre són les dones qui acaben encarregant-se de cuinar o de preparar tot el que comporten les trobades amb les persones estimades.

També us encoratgem a pensar en els excessos de consum que comporten les festes i que, abans de comprar alguna cosa, valorem si realment és necessari o si ens fa falta. Si un cop fet això creiem que és així i que, per tant, hem de consumir, feu-ho de forma responsable. Visiteu opcions de l’economia social i solidària, com les que podeu trobar a Pam a Pam o a la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, que defensa uns criteris de consum responsables amb les treballadores i el medi ambient!

Tot i que sabem que el Nadal és una època de malbaratament hem de fer el que estigui a les nostres mans per evitar-ho. Per exemple, només a Barcelona durant l'època de cap d’any els residus de paper i cartró augmenten un 10% i el vidre un 14%, a més del creixement en la generació de residus, que durant tot l’any és d’un quilo i mig per persona al dia i durant les festes de Nadal passa a ser de dos.

Per això mateix us proposem marcar-nos uns propòsits de cara a l’any nou per millorar en els nostres hàbits de consum! Per exemple podem passar-nos a la banca ètica, apuntar-nos a un grup de consum o bé, una cosa tan senzilla com fer servir programari lliure als nostres ordinadors!

Un cop vists tots els factors en què hauríem de fixar-nos durant les festes (i sempre), des de SETEM només ens queda desitjar-vos que aprofiteu el temps i que el passeu amb totes aquelles persones que estimeu!

Bones festes plenes de feminisme i consum crític!

 

Article escrit per Oriol Bassols, membre de SETEM Catalunya.