30 anys de lluita per la dignitat camperola

03/08/2020

SETEM Catalunya

siguiente

El 4 d’agost el Movimiento Campesino de Santiago del Estero – MOCASE, a l’Argentina, va celebrar 3 dècades de lluita per la terra i pels drets de les comunitats camperoles. Es tracta d’una celebració en la qual SETEM Catalunya ens hi sentim en bona part incloses, pel vincle que tenim amb MOCASE des de gairebé la seva creació.

El Movimiento va néixer l’any 1990 com a resposta col·lectiva als atacs de grans terratinents i d’empreses transnacionals -la majoria, de l’agroindústria- que reclamaven els títols de propietat de la terra a les comunitats que hi vivien des de feia generacions. Davant d’aquesta estratègia per expulsar milers de famílies indígenes amb atacs violents, abusos policials i sovint la complicitat del sistema judicial, algunes van marxar però d’altres van decidir organitzar-se per resistir-hi.   

La força del MOCASE rau en la unió dels seus membres (unes 9000 famílies) per defensar la sobirania alimentària als seus territoris, per comercialitzar els seus productes en el marc del Comerç Just i l’Economia Solidària, per formar-se contínuament i per reivindicar els drets camperols, de la mà del moviment internacional de la Via Campesina.

La nostra entitat fa 28 anys que acompanya la seva lluita. Ho fa des de la distància al llarg de tot l’any i de ben a prop durant els estius, gràcies als Camps de Solidaritat.  D’aquesta manera, més de 150 campistes han tingut l’oportunitat de viatjar a l’Argentina, conviure amb els seus membres i aprendre vivencialment com és la realitat camperola, així com les injustícies derivades del sistema econòmic mundial a les quals han de fer front.

Les campistes que han conegut de prop el MOCASE parlen de la tenacitat, la dignitat i la il·lusió del moviment. Des de les nostres xarxes, hem intentat sempre fer-nos ressò d’aquest tarannà, explicar la seva tasca per la sobirania alimentària i alhora fer d’altaveu d’algunes de les seves denúncies que més han transcendit, com ara l’assassinat de Miguel Galván l’any 2012, o la violència constant exercida cap a la comunitat de Iaku Cachi el 2016.

Aquest estiu 2020, tot i que el context no ens ha permès celebrar l’aniversari plegades, a causa de la Covid19, hem volgut expressar tota la nostra estima i admiració pel MOCASE i la seva gent: gràcies a les que feu possible un moviment exemplar i inspirador per a totes aquelles que creiem que cal lluitar per un món just i solidari.

Per molts anys, MOCASE (tants com necessitem per acabar amb el capitalisme)!

 

Us deixem dos vídeos en què dues de les impulsores del Camp de Solidaritat de Quimíli (Argentina), en Xavier i la Toni, expliquen la seva relació amb el MOCASE.

 


 

 

 

Vídeo: