Crònica de la trobada amb l'MST a París

24/04/2019

siguiente

El cap de setmana del 13 d'abril tres representants de Setem vam assistir a la reunió europea d'amics del Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra de Brasil (MST), que va tenir lloc a París. Aquesta experiència va ser molt profitosa perquè vam tenir l'ocasió de compartir ideals i continguts de lluita amb una Organització a la qual admirem i acompanyem des de fa ja molts anys.


Fa 27 anys, quan a Setem començaven els primers "camps de solidaritat", l'MST va ser una de les primeres contraparts.

Les dues organitzacions tenen més o menys la mateixa antiguitat, i malgrat que els objectius i les maneres de lluita han estat diferents, ens uneixen valors semblants i la conciència de lluita per la terra i pels drets de les persones que la treballen.

Des de l'inici d'aquesta relació nombroses persones han tingut l'ocasió de visitar el moviment i assistir en primera persona a la poètica i efectiva lluita que ha suposat a l'MST l'orgull d'haver salvat molts milers hectàrees que estaven condemnades a ser devastades per multinacionals dedicades a la mineria, a la desforestació o al conreu latifundista amb abundants agrotòxics.

Un dels lemes de l'MST és que la terra alimenta a les persones, i les persones lluiten per la terra. Per als militants de l'MST, la militància no és una ocupació sinó una forma de vida. Per això no només treballen la terra junts (sovint al seu increïble model d´agrofloresta) sinó també construeixen i dirigeixen escoles, centres de salut, estudis universitaris, recerca en agroecologia i militància per a la conscienciació de la població envers el saqueig que està duent a terme el gran capital.

Consideren la seva lluita internacionalista, i per això són un dels moviments referents de la "Vía Campesina", i cuiden molt les seves relacions internacionals amb totes les organitzacions que treballem en la mateixa línia de pensament.

En aquest sentit, nombroses organitzacions europees van mostrar aquest cap de setmana el seu suport actiu: Els seus productes seran comercialitzats a França i Alemanya.

Des de Setem continuarem amb la relació que fins ara tant ens ha enriquit, i agraïm el reconeixement i el convit de l'organització de l'MST, que simbolitza la nostra amistat i la nostra històrica aliança en la lluita social que ens dóna cor a les dues organitzacions.

Membres de SETEM Catalunya